Inspirationsveckan genomfördes 15-19 november
Varje år arrangerar Svenskt Näringsliv inspirationsdagar för att politiker och tjänstemän inom kommun och region ska få mer kunskap kring hur man kan arbeta för ett ännu bättre företagsklimat. Med den osäkerhet som fortfarande råder kring resor och stora konferenser genomförde vi i år istället en inspirationsvecka med lunchwebbinarier på ett nytt tema varje dag.
Vad krävs av den politiska ledningen och högsta tjänstemannaledningen för att åstadkomma verklig förbättring av företagsklimatet? I samtal med några av landets framgångsrikaste kommuner undersöker vi vad som har krävts för att föra deras kommuner till toppen.
Världens bästa idrottare tränar hårt och målmedvetet. När Armand Duplantis tog OS-guld i Tokyo fick han feedback från coachen efter varje hopp för att inte missa några detaljer. Även servicen och kvalitet i kommunens myndighetsutövande kan utvecklas och förbättras av kontinuerlig träning och feedback. Vid detta seminarium diskuteras hur träning kan ge bättre service i kommunal myndighetsutövning och några spännande exempel presenteras.
Att skydda sig mot brott och minska personalens känsla av otrygghet har blivit vardag för de allra flesta företag. Tid och pengar läggs på säkerhetsåtgärder som annars skulle använts för att utveckla företagets verksamhet. Tillväxt, innovationer och nyanställningar får stå tillbaka för den ökande kriminaliteten.
Tillsammans med näringslivet kan kommunerna utveckla handlingsplaner för proaktiva insatser. Detta är ett arbete som inletts i flera kommuner. Under inspirationstimmen lyfter vi flera goda exempel och reflekterar kring kommuners och näringslivets samverkan för ett samhälle med ökad trygghet och minskad brottslighet.
Information om den kommande guiden som nämndes under webbinariet fås via e-postadressen brottsguiden@svensktnaringsliv.se och där går det också att lägga in en beställning.
En stor del av kommunens verksamhet köps in från externa leverantörer. Kommunen vill ha en effektiv upphandling som ger hög kvalitet till ett fördelaktigt pris. För att uppnå detta behöver upphandlingarna uppfattas som attraktiva av potentiella leverantörer. Kategoristyrning är nyckeln till att åstadkomma detta. Vi tittar närmare på kommuner som har lyckats och implementeringsexperternas bästa lärdomar för att komma igång.
Tillgång till kompetens har tillsammans med upphandling varit den fråga som oftast fått sämst betyg när Svenskt Näringsliv varje åter mäter företagsklimatet i Sveriges kommuner. Mellan vart fjärde och vart femte rekryteringsförsök misslyckas. Framför allt råder brist på personer med gymnasial yrkesutbildning. Under dagens webinarium tar vi del av kommuner som lyckats bygga ut sin vuxenutbildning för att möta behoven och få fler i arbete.
Vill du veta mer? Kontakta: