Arbetar med näringslivets momsfrågor, förenkling och förbättring av momsregler på svensk och EU-nivå.
Anna Sandberg Nilsson skriver även i bloggen Fokus på skatterna.
VAT Expert Group, VEG, konstaterar att stora förändringar behövs av EU:s momsregler för att få en bättre fungerande inre marknad som kan stödja, och inte som idag motarbeta, målet med en hållbar tillväxt och konkurrenskraft.
Momsfusk & bedrägerier måste bekämpas, det är vi alla överens om. Att regelförenkling borde vara en självklar del för förbättrad skattekontroll som bekämpar bedrägerier finns det säkert delade meningar om. Jag menar att skattekontroll och regelförenkling hör ihop.
Skatteverket erkänner till Dagens Industri att man i decennier känt till att kriminella använt myndighetens beskattningsregister för bedrägerier, att Skatteverket varit extremt långsam med åtgärder men lovar nu krafttag.
Att inte ta tag i momsmonstret kostar skjortan för Sverige. När momssystemet inte funkar som det är tänkt uppkommer inte bara en kostsam hantering för företag, Skatteverket och domstolar utan konsumenterna drabbas flera gånger genom dold dubbelmoms och att transaktioner uteblir. Har vårt land verkli…
Varför tvekar regeringen att sjösätta välbehövliga momsreformer? Att momsbromsa företagens byte till elbilar känns som en mycket oklok, ologisk och onödig uppförsbacke, skriver Anna Sandberg Nilsson, expert mervärdesskatt, på bloggen Fokus på skatterna.
Momsen vid överlåtelse av fastighet föreslås bli ändrad från årsskiftet. Investeringsmoms avseende fastighet lever i 10 år och enligt dagens regler kan skyldigheter & rättigheter föras över till köparen så att momsavdraget blir korrekt över tid. Ändring kommer att behövas då EU-domstolen anser att s…
I december kom EU-kommissionens momsförslag ”VAT in the digital age” (ViDA) avseende plattformsekonomin, en enda registreringspunkt och digital realtidsrapportering. I förslagen gömmer sig flera långtgående förslag som berör näringslivet i stort varför en bred diskussion behövs och inte bara bland o…
Regeringen bjuder in till nationellt klimatmöte och skriver på DN debatt 1/1 att rätt förutsättningar behövs för att gröna investeringar ska öka. En uppmaning till regeringen är att titta på hur momssystemet funkar ur ett grönt perspektiv. Det är svårt att ge momsreglerna godkänt då dubbelmoms och a…
Momsfrågorna lyser med sin frånvaro i skattedebatten. Okej skattesatser diskuteras, inte minst nu när el- och drivmedelspriserna är höga. Men det är kring skattesatserna debatten ofta fastnar trots att det finns så många andra möjliga och viktiga momsreformer. När momsen inte funkar som tänkt hindra…
Nu är Almedalen igång och frågan om internmomsen som sätter krokben för civilsamhället diskuteras 5/7 2022 kl. 15. Vad handlar denna fråga egentligen om? Jo, idag uppstår problem när flera föreningar inte kan dela på exempelvis ett kansli utan att det uppstår krav på en momsregistrering och extra mo…
”Sverige ska vara världens mest attraktiva land att investera i” uttrycker utrikeshandelsminister Anna Hallberg och näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson på DI debatt den 20 juni i samband med Sveriges första investeringskonferens någonsin: Join Sweden Summit. Vi kan inte annat än helt hålla med …
I en promemoria från 4 april 2022 föreslår nu även Skatteverket att reglerna ska förändras med en utvidgad möjlighet till frivillig skattskyldighet vid uthyrning av lokaler.
I ett brev till finansministern, näringsministern och skatteutskottet ställer Fastighetsägarna och Svenskt Näringsliv återigen frågan om varför besked dröjer om lokalmomsen. För att kunna förstå varför ingenting händer i frågan, behöver vi återkoppling kring vilka konkreta hinder som finns för förän…
Att momsfritt inte är fritt från moms tål att upprepas tills vi börjar diskutera den dolda momsens negativa effekter på samhället. Hittills har detta varit osynligt i svensk skattedebatt däremot har frågan kommit upp i Italien. Den 14 februari deltog jag i ett italienskt seminarium - The Health syst…
Det pågår förändringar på momsområdet. Ett förslag fokuserar mer på språk och struktur än förenklingar, konstaterar momsexpert Anna-Sandberg Nilsson i ett blogginlägg.
Svenska momsregler är beroende av EU:s mervärdesskattedirektiv men det innebär inte att förenklingar och förbättringar är omöjliga. Allt för ofta hörs från politiker och tjänstemän att förändringar av momsen inte kan göras på grund av EU – men detta är inte är helt sant.
Första juni 2020 publicerade utredningen sitt betänkande om En ny mervärdesskattelag (SOU 2020:31) även kallad NML. Förslaget remitterades direkt och remissrundan avslutades 30 november 2020 – sen dess har det varit tyst. Blev det för svårt att förenkla tro?
”Sist, men absolut inte minst, spelreglerna för olika utbildningsanordnare inom yrkeshögskolan måste bli rättvisa. Det innebär att privata utbildningsanordnare från och med den här budgeten ska kunna kompenseras för sin skyldighet att betala moms. För den momskompensationen ser vi till att avsätta 1…
Då var det dags att kicka igång e-handelsreglerna på momsområdet. De nya reglerna innebär bland annat:
I mars lämnades synpunkter kring hyresmomsen. Remissen innehöll inget förslag utan var en skriftlig hearing för att ge ett brett beslutsunderlag för en framtida förändring. Remissinstanserna ombads svara på frågan om frivillig skattskyldighet skulle tillåtas även vid uthyrning till momsfria hyresgäs…