Den administrativa kostnaden på för hanteringen av internationell moms uppgår till cirka 2,6 miljarder kronor per år, där de två största företagssegmenten (50–499, 500+ anställda) står för cirka 50 procent av den totala kostnaden. Totalt uppgår kostnaden för momsadministration för svenska företag till 17,5 miljarder kronor årligen.
Under våren 2024 har en kompletterande studie genomförts, till mätningen av inhemsk moms som genomfördes 2023, för att också uppskatta kostnaderna för momshanteringen relaterad till internationell handel för svenska företag. Även i denna studie har Standardkostnadsmodellen använts som i korthet går ut på att genom ett antal specificerade intervjuer med olika företagssegment fastställa processer, tidsuppskattningar och administrativa kostnader för företagens hantering av den internationell momsen.
Till skillnad från den tidigare studien om hanteringen av inhemsk moms, som indikerar att mindre företag belastas mer av regelbörda och komplexitet än större företag, indikerar denna studie att momsen vid internationell handel är mer komplex för större företag. Det beror sannolikt på att de större företagen har ett bredare utbud av produkter och tjänster kombinerat med högre volymer. De har därmed fler kombinationer av utlandstransaktioner och behöver göra flera olika typer av momsbedömningar, vilket i sin tur innebär mer komplexa och kostnadsdrivande processer.
De administrativa kostnaderna har kompletterats med en uppskattning av framför allt materiella kostnader. Studien har även undersökt om det finns finansiella kostnader som kan kopplas till hantering av internationell handel men inte kunnat dra några slutsatser. I studien redovisas ett par typfall för att ge en bild av storleken kring utbildningskostnader, IT-kostnader samt engångskostnader kopplade till hanteringen av moms vid internationell handel.
Inom ramen för studien har också ett antal observationer gjorts av företagen kring lagstiftningens funktionssätt och konsekvenser, bland annat: