Trygghetsfonden TSL och TRR Trygghetsrådet har lång erfarenhet av att ge stöd till företag och anställda inom privat sektor vid förändringar. Stödet ingår som en del i kollektivavtalet och innebär ingen extra kostnad för den som är arbetsgivare.
Det är alltid klokt att kontakta TSL och TRR redan innan en omställning sker. Med rätt planering och verktyg ökar chanserna till en smidig och framgångsrik process – för både arbetsgivare och medarbetare. Årligen får omkring 14 000–15 000 personer hjälp av respektive organisation. I genomsnitt tar en omställning 4–5 månader där nio av tio går vidare till nytt jobb, studier eller eget företag.
Trygghetsfonden TSL vänder sig till arbetare och omfattar idag cirka 80 000 företag med 2 miljoner anställda arbetare. TRR Trygghetsrådet vänder sig i sin tur till tjänstemän och omfattar över 30 000 företag och ungefär 1,1 miljoner tjänstemän. Tjänsteutbudet skiljer något mellan de båda organisationerna, för mer information besök gärna tsl.se och trr.se.
Sedan 2022 finns ett nytt huvudavtal mellan arbetsmarknadens parter. Det innebär ett förstärkt omställningssystem där medarbetare inte bara får hjälp vid en uppsägning, utan också har möjlighet till kompetensutveckling redan under pågående anställning.
En annan viktig nyhet är det statliga omställningsstudiestödet från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Det riktar sig till personer som arbetat minst åtta av de senaste 14 åren, och som vill stärka sin position på arbetsmarknaden. TSL och TRR roll i detta är att bistå med bedömning och yttrande till CSN för att säkerställa att sökta utbildningar möter de framtida kompetensbehoven på arbetsmarknaden.