Svenskt Näringsliv fyller 20 år den 29 mars. Syftet med organisationen, att vara näringslivets samlade röst, är lika aktuellt nu som då. ”Svenskt Näringsliv ska vara en nationell organisation och jobba med helheten, inte en massa enskildheter”, säger Sören Gyll, organisationens förste ordförande.
Det har gått 20 år sedan Industriförbundet slogs samman med SAF och den nya organisationen Svenskt Näringsliv såg dagens ljus. Tanken med den nya organisationen var att företagarrörelsen skulle få en stark samlad röst som arbetade långsiktigt i de viktiga övergripande företagarfrågorna.
Så här sa Sören Gyll, Svenskt Näringslivs förste ordförande, vid grundandet den 29 mars 2001:
”Det är viktiga uppgifter som ligger framför oss. För att klara dem krävs förnyelse: nya idéer, nya samarbetspartner, och nya sätt att arbeta. Just därför har vi startat en ny organisation – Svenskt Näringsliv. Den ska vara mer flexibel och dynamisk, och ska skapa breda allianser. Vi ska visa omvärlden att vi menar allvar.”
”För oss är viktigt att vara konstruktiva och idérika. Vi är mycket hellre för än emot. Och med ett modernt sätt att arbeta, med en kraftfull fokusering och med tydliga mål är jag helt övertygad om att vi kommer att kunna spela en offensiv och effektiv roll!”
Fredrik Persson, tycker du att Svenskt Näringsliv har levt upp till förväntningarna?
– Ja, det tycker jag även om det alltid finns mer kvar att göra. Det finns mycket att nämna från de första tjugo åren. En upprätthållen industrinormering och arbetsgivarsamverkan, värnad valfrihet, en reformerad arbetsrätt, borttagna skadliga skatter, reformering av 3:12 -regelverket, minskad regelbörda för SME företag, stärkt frihandel och mycket mer som bidragit till en stärkt svensk konkurrenskraft och växande företag. Sedan 2001 har Sverige fått närmare en halv miljon nya företag. Jag vill även lyfta det arbete vi har gjort det senaste året under pandemin när vi snabbt tagit fram effektiva åtgärder som regering och riksdag i hög grad genomfört. Tack vare dessa har tusentals företag och jobb räddats.
Vilka är Svenskt Näringslivs största styrkor?
– Att vi är det privata näringslivets samlade röst. Vi har små och stora medlemmar, från norr till söder, i alla privata branscher. Vår medlemssfär består av cirka 50 medlemsförbund omfattande hela det privata näringslivet. Vi vet och kan beskriva vad som krävs för att starta, utveckla och växa som företag i Sverige och i världen. Vi vet och kan beskriva hur avgörande det är för Sverige att vi har ett växande, framgångsrikt och starkt näringsliv. Vi är konstruktiva, arbetar långsiktigt och tar ansvar.
Som ett exempel framhåller Fredrik Persson förslaget till reformerad arbetsrätt som Svenskt Näringsliv ingick tillsammans med PTK, Kommunal och IF Metall i december Vidare nämner han det pågående elförsörjningsprojektet som Svenskt Näringsliv bedriver. Ett projekt som förutsättningslöst och faktabaserat analyserar hur Sverige ska klara av hållbarhetsutmaningen och framtida elbehov. Två tuffa utmaningar där näringslivet spelar en avgörande roll.
– Det finns en fantastisk positiv kraft i alla engagerade medlemsföretagare, säger Fredrik Persson.
När Sören Gyll idag blickar framåt är det just förmågan att tala med en samlad röst som han lyfter fram. Syftet att verka för de övergripande frågorna kommer att vara högst levande även i framtiden.
– Svenskt Näringsliv ska vara en nationell organisation och jobba med helheten, inte en massa enskildheter, säger han.
När Fredrik Persson tittar i spåkulan ser han ett Sverige med flera stora samhällsutmaningar framför sig, där Svenskt Näringsliv kommer att spela en roll, som hållbarhetsfrågorna, digitaliseringsomställningen, näringslivets kompetensförsörjningsbehov, vårt välstånd och vår konkurrenskraft samt den oroande utvecklingen med ökad otrygghet i samhället.
– Svenskt Näringsliv har bara börjat sin resa och det mesta är fortsatt ogjort. Om inte vi driver på i frågor som är viktiga för företagen så är vi alla förlorare. Jag känner stor stolthet över det som har varit och det som vi har gjort men blicken är alltid fäst framåt. Det är i framtiden det händer.