Det sänkta Rot-avdraget har lagt en våt filt över många av landets hantverksföretag. Samtidigt som uppdragen minskar i antal dyker förfrågningar om svartjobb upp igen. Något som ROT-avdraget på 50 procent effektivt satte stopp för. "Vi har haft expansionsplaner som vi fått lägga på hyllan", säger Anders Eklund som driver Eklunds VVS i Mora.
Hantverks- och byggföretag med stor andel privatkunder har fått det tuffare med Rot-avdrag på 30 procent istället för tidigare 50 procent.
Olle Matsson driver och äger Mora Markis och Persienn Bygg AB, ett litet företag på sju personer med solskydd- och snickeriuppdrag riktat mot privatkunder som huvudinriktning. Han har sett en drastiskt tapp på uppdrag de senaste månaderna.
– Vi har klar permitteringsrisk. Man drar sig in i det sista, men i längden kommer vi att bli tvungna att minska personalen. När 50 procent gällde anställde vi två personer, men i och med säkningen så hänger de löst nu, konstaterar Olle Matsson.
En trist utveckling är att han återigen får frågor om svartjobb.
– Med de tidigare reglerna var det helt ointressant för kunderna. Jag har ansvar för flera anställda och det är helt otänkbart att hålla på med svartjobb. Risken är att enmansföretagen börjar ta svarta jobb igen.
Olle Matsson är orolig för sin verksamhet och han hoppas att reglerna ändras till mer förmånliga avdrag så snart som möjligt.
– Jag tror att staten har igen de pengarna flera gånger om enbart genom att slippa svartjobben, säger Olle Matsson.
För Anders Eklund som driver Eklunds VVS i Mora är nedgången också märkbar. Han tror att de låga räntorna än så länge räddar situationen för hans företag, men ser med oro mot framtiden.
För Eklunds VVS ligger nu fokus att ta in mer uppdrag från entreprenad för att bli mindre beroende av privatkunder.
– Vi har haft expansionsplaner som vi fått lägga på hyllan. Visionen var att anställa egen kakelsättare, mattläggare och elektriker, men det är inte möjligt som det ser ut nu, säger Anders Eklund.
Han är också bekymrad över att det minskade ROT-avdraget i kombination med ökade arbetsgivaravgifter för personal under 25 år leder till svårigheter att rekrytera.
– Det är en stor nackdel att vi inte har råd att ta in och lära upp nya lärlingar. Att hitta montörer med erfarenhet är väldigt svårt. Förändringen av ROT och de höjda arbetsgivaravgifterna hämmar utvecklingen för hela branschen, säger Anders Eklund.
Jesper Mott
Nya siffror från Sveriges Byggindustrier visar att sju av tio rot-företag lider hårt av det sänkta rot-avdraget från 50 procent till 30. Hushållen väntar med att göra jobben som behövs, eller gör dem inte alls. I två fall av tio vill kunderna allt oftare köpa svarta tjänster. "Det är en varningssignal från hela branschen", säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef på Sveriges Byggindustrier, i ett pressmeddelande.