Färre beställningar, sänkt sysselsättning och en välgrundad misstanke om en växande svart marknad. Det är effekterna av rot-avdragets sänkning från 50 till 30 procent sedan 1 januari 2016. "Vi har börjat få den obehagliga frågan om vi kan göra jobbet svart i stället", säger Per Schönbeck som äger och driver golvläggningsföretaget BBM i Falun.
Hösten 2015 blev en av de mest hektiska perioderna någonsin för golvläggnings- och plattsättningsföretaget BBM. Men det berodde inte främst på högkonjunktur, utan på möjligheten att göra rot-avdrag till 50 procent av arbetskostnaden snart skulle upphöra.
– Effekten blev nästan löjligt tydlig. Rot-avdraget hade varit en succé och nu när det höll på att ta slut så ville alla ha sina jobb gjorda så fort som möjligt. Vi fick slå igen orderblocket för rot-jobben redan i oktober för att hinna, tre månader innan avdraget skulle upphöra, säger Per Schönbeck.
Han driver och äger BBM i Falun sedan 1997 då han tog över företaget från sin far. Företaget utför golvläggning, plattsättning och flygspackling till både offentliga och privata kunder. Runt 30 procent av omsättningen är hushåll.
– Vi fick fullt upp. Men under våren 2016 kom den väntade inbromsningen. En sänkning av Rot-avdrag på 20 procent kan låta marginellt, men det verkade som om det finns en mental spärr där någonstans och pengar talar sitt tydliga språk.
Per Schönbeck har noterat ett oroväckande fenomen. Förfrågningarna fortsätter att strömma in som tidigare, men färre leder till avslut. Han ser det som ett tecken på en ökande svartmarknad.
– Vi får fortfarande förfrågningar och vi räknar på många jobb åt privatpersoner. Men när vi är klara, mätningarna är gjorda och offerten skickad så tackar de ofta nej. Min misstanke är att de vill vända sig till svartmarknaden för att få ett jämförpris på samma jobb. Människan är rationell och sin plånbok närmast, säger Per Schönbeck.
Ytterligare ett tecken på ökad svartmarknad är den ökade försäljningen av golvmaterial och mattor till rabatterade inköpspriser.
– När jag hör mig för bland kollegor så är bilden tydlig. Försäljningen av mattor och plattor har ökat samtidigt som jobben har minskat, säger Per Schönbeck.
Men det kanske allra tydligaste tecknet på en ökande svartmarknad är det ökade antalet förfrågningar om svartarbete som företaget får.
– Människor är fräcka nog att fråga om de får betala svart. Den frågan kom inte tidigare när vi hade 50 procents Rot-avdrag, säger Per Schönbeck.
Han tycker det är tråkigt att regeringen har valt att ta bort en åtgärd som så effektivt eliminerade antalet svartarbeten.
– Alla i branschen är förbryllade. Rot-avdraget på 50 procent var oerhört effektivt och ströp svartmarknaden nästan helt och hållet. Prisskillnaden var så liten så folk valde att gå den lagliga vägen och fick också alla garantier och sådant som följer.
Företagets personalstyrka har pendlat mellan 10 och 30 personer sedan Per Schönbeck tog över på 80-talet. Företaget klarar sig just nu bra på de jobb de utför åt näringslivet och offentlig sektor och slipper permittera. Men om Rot-avdraget hade varit oförändrat så hade de definitivt behövt anställa fler.
– Jag har väldigt svårt att tro att detta skulle vara en plusaffär för statskassan när det leder till att färre får jobb och mer svartjobb. De tror kanske att de nu har åtgärdat svartjobbsproblemet och att det därför går att höja skatten igen. Men vi vet ju hur det fungerar, säger Per Schönbeck.
Henrik Sjögren
Rot och Rut