Falun vill vara en attraktiv tillväxtkommun på samma nivå som Örebro och Gävle. Det säger kommunalrådet Joakim Storck (C), som också vill satsa på att bygga upp allmänhetens förtroende. "Vi har haft en del olyckliga omständigheter. Nu måste vi vara duktigare än andra kommuner för att återvinna förtroendet".
I den senaste rankingen från Svenskt Näringsliv hamnade Falun på plats 200 av landets 290 kommuner. Rankingen visar att de lokala företagen efterlyser en bättre dialog med kommunens politiker och tjänstemän, bättre förståelse och snabbare handläggningstider.
– Nu handlar det om ett ständigt förbättringsarbete. Om vi tar handläggningstiderna som ett exempel så kommer vi inte att göra enskilda nålstick, utan vi tittar på alla enheter hur vi kan bli bättre över hela linjen, säger kommunalrådet Joakim Storck.
För att bygga upp förtroendet igen vill han att kommunen ska jobba för att främja tillväxten, samtidigt som myndighetsutövningen ska förbättras. En stor pusselbit där är att jobba med upphandlingar, så att alla inköpande enheter jobbar på samma sätt. Kommunen vill också förbättra möjligheten för mindre företag att lämna anbud genom att dela upp leveranser och göra delupphandlingar när det är möjligt.
– Hela näringslivsrankingen är en förtroendemätning egentligen och jag tror att den påverkas lika mycket av hur god tillväxten är, som av hur bra kommunen är på praktiska saker. Vi har haft en del olyckliga omständigheter som dragit ner förtroendet och därför måste vi vara duktigare än andra kommuner nu för att bygga upp det igen, säger Joakim Storck.
Det långsiktiga målet är att göra Falun till en attraktiv stad som står sig i konkurrensen med andra regionhuvudstäder.
– Vi jämför oss inte med andra städer i Dalarna, utan med till exempel Gävle, Örebro och Västerås. För att lyckas med det jobbar vi systematiskt med stora frågor som berör företagen, inte minst bostadsbyggnad och markfrågor.
En viktig del är att stärka den lokala handeln.
– Vi håller på att uppdatera vår handelsstrategi med hänsyn till konkurrensen från näthandeln. Utvecklingen i Falu centrum på senare år tror jag kommer att fortsätta, att det blir mer restauranger och kaféer och butiker som kan erbjuda något unikt, som inte lika gärna kan köpas online. Det är också viktigt att få in fler människor i centrum och att människor bor där. Vi har flera byggprojekt på gång i centrum och vi hoppas förstås att människor ska vilja handla där de bor.
För att stärka tillväxten vill Joakim Storck att kommunen profilerar sig mer som en studentort.
– Kompetensförsörjning är en stor utmaning för alla kommuner och om vi kan locka unga att flytta hit för att studera så gynnar det hela regionen. En sak som vi har lyckats bra med är att minska köerna för studentbostäder. Målet för framtiden är att unga även utanför Dalarna ska se Falun som ett självklart val av studentstad.
”Jag tycker att kommunen har fått igång ett bra arbete på många områden. Kompetensförsörjningen är fortsatt det som sticker ut som tillväxthinder där kommunen kan göra skillnad, liksom faktiskt en upplevd politisk oförutsägbarhet. Jag tycker att det här är ett bra läge att lyfta blicken och, sett till de megatrender som påverkar alla kommuner i Sverige och sett till den allt snabbare utvecklingen, fråga sig: Var vi vill att Falun ska vara om tio år? Hur ska vi attrahera talanger, entreprenörer och företagsamma människor så att de antingen vill stanna här eller flytta hit? Utifrån det kan vi tillsammans börja kommunicera en vision, som också kan förverkligas genom konkreta handlingar.”
*Näringslivsstrategi saknas