Vem är företagare? Är det kanske du? Eller är det kanske jag? Många associerar ordet företagare med en självsäker, höguppsatt person men det behöver inte alls vara så. Inte i de flesta fallen i alla fall. Din frisör kan vara en företagare, eller killen som lagar din bil. Tjejen som fixar dina naglar måste även sitta med bokföring och redovisa till Skatteverket. Och revisorfirman som i sin tur granskar hennes bokföring ägs av två företagare själva. Företagande finns runtomkring oss i vardagen, var vi än tittar.
Tyvärr så glöms detta oftast bort och vi pratar stora siffror, stora summor och stora organisationer som är viktiga för välfärden men som skuggar solen för de små och medelstora företagen som inte får växa sig stora. Det är de små människorna vi inte ser, men de finns där och bidrar med service och hjälp för att vi alla ska njuta av välfärden. Därför är deras företagande viktigt. Utan dem stannar välfärden av.
Företagande handlar inte bara om frisörer eller bilfirmor. Mindre matvarubutiker som vill satsa på annorlunda men bra livsmedel, IT-företag som erbjuder bra och kvalificerad service, advokatbyråer… Alla har något att ge till samhället. Inte bara specialistjobb, men även jobb för oss andra. Kreativa och roliga jobb. Det börjar alltid med en idé, ett koncept, ett slagord. Och det börjar oftast på en lokal nivå, där en modig och kreativ människa får både viljan och lusten att skapa någonting nytt.
Eller så börjar det med ett beslut att våga stå på egna ben. Företagande kräver mod. Och resurser, både fysiska och psykiska. Att arbeta i motvind, att ta sig igenom alla lagar och regelverk, att kunna etablera sig i samhället. Därför är det viktigt med stöd på vägen med både medel och verktyg för att småföretagandet kan växa. Det är viktigt att inte kväva både viljan, lusten och modet med höga avgifter, tunga paragrafer och andra begränsningar, såsom exempelvis inställningen till att företagande inte kan tas på allvar. Företagande är viktigt, både i stort och smått. Om alla de mindre företagen en dag försvinner, vem ska hjälpa oss med lagningen av hustak när dessa läcker? Detsamma gäller landsbygden. Det är enkelt och även viktigt att tänka globalt när vi pratar om miljö samt ekologisk tillverkning och hållbarhet men det är även viktigt att inte glömma bort det enkla och det goda som vi har på vårt bord. Som till exempel mjölk från lokalbonden till kaffet. Laktosfritt för den som vill ha. Den finns här. Finns endast några kilometer bort. Och det blir allt svårare för de lokala bönderna att sälja sin mjölk. Och det gäller att ge de chansen att konkurrera med de stora tillverkarna också.
Vi måste hjälpa varandra med företagsamheten i stort och smått. Vi får inte kväva ambitionen och viljan att göra världen till en bättre plats. Vi får inte drunkna i alla de byråkratiska ”nej” samt i alla de intyg och tillstånd som behövs för att kunna växa och etablera sig. Vi ska inte betala mer än vi tjänar. Det funkar inte så, det lönar sig inte. Vi måste hjälpa de företagsamma människorna att förändra världen. Och när vi hjälper dem, så hjälper de oss. Och samhället. Och välfärden. Företagande är till för alla. Företagande är bra.
Sofia Kovler, studentmedarbetare