För att man som företag ska utvecklas och växa är det en förutsättning att man får in fler människor för att få momentum och kunna bygga en positiv företagskultur. Men det kostar alldeles för mycket att anställa idag, säger Maria Brandt, vd på Qvalify i Jönköping.
Qvalify certifierar ledningssystem för små och stora företag i alla branscher, med kontor i Stockholm och Göteborg och huvudkontor i Jönköping. Som tjänsteföretag är deras absolut största kostnad lönekostnaden. Idag är de 13 anställda men har också ett större antal konsulter de kontrakterar som underleverantörer. Vd Maria Brandt är tydlig med att de är mycket nöjda med de konsulter de har idag, men säger också att beslutet att ta in konsulter istället för att anställa framförallt är ett ekonomiskt beslut.
– Vi skulle föredra att anställa före att kontraktera. Jag vill att vi ska växa som företag, och för att det ska ske behöver vi skapa ett ”vi” och ”tillsammans”, och det får vi inte fullt ut om vi till största del har underleverantörer. Långsiktigheten blir bättre med anställda. Det genererar fler idéer och förbättringar.
Men i dagsläget är det inte ekonomiskt försvarbart att anställa, trots att de är ett välmående företag.
– Vi räknar regelbundet på om det skulle vara lönsamt att ha anställda.
Trenden ser likadan ut i hela branschen av certifieringsorgan, konstaterar Brandt. Hon påpekar att hon inte ser något problem i sig med att folk startar eget utan uppmuntrar företagande och entreprenörskap, men menar att det är en tråkig utveckling för dem som företag eftersom det försvårar möjligheten att växa, inte bara i omsättning utan med människor också. För att vända trenden vill hon se sänkta skatter, både för företag och den enskilde löntagaren och lyfter fram de sociala avgifterna och marginalskatten som exempel.
– Sänk skatten på arbete, framförallt sociala avgifter så att det blir värt att anställa. Jag skulle gärna ge 1000 kronor mer i lön för att motivera ett gott arbete, men i rena pengar för den anställde blir det inte så mycket kvar efter skatterna. Det måste löna sig att arbeta.
– Jag har inget emot skatter, vi bidrar gärna. Men det ska ske på bästa sätt för att få bäst utväxling. Det finns forskning på att lägre marginalskatter och brytpunkter ger fler jobb. Det är intressant!
Utan sänkta skatter finns fortfarande potentialen att växa som företag, men Brandt är orolig att tillväxten hämmas i onödan.
– Vi kommer att växa, men jag tror inte att vi får lika många infallsvinklar jämfört med om vi blir fler på företaget. Var vi fler anställda skulle vi också synas mer, och skulle kunna konkurrera på ett annat sätt. Det ena ger det andra.
Text: Magdalena Carlén
Skatt på arbeteAnställningsvillkor