Företagsklimat är en viktig fråga som alla kommuner på något sätt arbetar med. För att sätta ett extra fokus på arbetet för ett bättre företagsklimat har Svenskt Näringsliv startat ett utvecklingsprogram där åtta kommuner möts för att inspireras, göra studiebesök och lära av varandras praktiska exempel. I årets upplaga av utvecklingsprogrammet för kommuner finns Ljungby kommun med.
Företagsklimat är en viktig fråga som alla kommuner på något sätt arbetar med. Det handlar inte bara om att följa Svenskt Näringslivs mätning av det lokala företagsklimatet, utan om många olika åtgärder för att bidra till att företag ska kunna växa och utvecklas. För att sätta ett extra fokus på arbetet för ett bättre företagsklimat har Svenskt Näringsliv startat ett utvecklingsprogram där åtta kommuner möts för att inspireras, göra studiebesök och lära av varandras praktiska exempel. I årets upplaga av utvecklingsprogrammet för kommuner finns Ljungby kommun med.
– Det här är en möjlighet för oss att ta krafttag för att bli bättre. Vi är stolta över att vi under många år haft en stabilt hög nivå i dessa frågor, men vi har ambitioner att ta ytterligare steg för att utvecklas. Efter att vi har deltagit i det första mötet i programmet känns det bra och konstruktivt att möta andra kommuner och lära av dem. Det var en väldigt otvungen stämning där alla delar med sig. Det kanske inte är några revolutioner, men väldigt givande att alla delar sina tips och trix och verktyg för att utvecklas, säger Magnus Gunnarsson, kommunstyrelsens ordförande i Ljungby.
Det här är en möjlighet för oss att ta krafttag för att bli bättre.
Vid det första mötet var det fokus på hur en kommun kan arbeta systematiskt med sitt förbättringsarbete. Nycklarna finns i ledningens engagemang, tydliga målsättningar och en service- och lösningsinriktad kultur i hela kommunen.
– Att företag växer och utvecklas är en förutsättning för att alla i Ljungby ska må bra och välfärden stärks. Vi hade aldrig varit där vi är idag om det inte hade varit för alla entreprenörer som varje dag driver och utvecklar sina företag. För att vi på kommunen ska lyckas gäller det att hela kommunen, alla tjänstepersoner och politiker är med på tåget. Detta är inte en fråga som bara hanteras av näringslivsavdelningen, utan det gäller att alla är med. Det är extra glädjande att Miljö- och byggförvaltningen kommit igång bra med drivkraft ifrån den egna organisationen, utan toppstyrning, fortsätter Magnus Gunnarsson.
Vad betyder Ljungby kommuns engagemang i företagsklimatsfrågorna för näringslivet i kommunen? Pär Hansson är en engagerad företagare i Ljungby som bland annat driver Hotell Terraza. I sitt företagande har han mycket kontakt med kommunen och hans erfarenheter har gett honom god förståelse för vad kommunen behöver ha fokus på.
– Ljungby kommun har kommit en bit på väg. Det finns en kommunledning som är mycket på. Men det gäller att ledningens driv sprids så att hela organisationen är med. Det gäller att man ökar förståelsen för hur viktigt det är med service. Jag ser det i vårt eget företag där vi alltid försöker utveckla nöjdheten hos våra kunder. Ibland blir det fel, men då måste man lösa problemen och vända fokuset mot god service och bemötande. Det är viktigt att alla på kommunen ökar sin förståelse för hur vi som företagare har det. Det kan man bara göra genom dialog, säger Pär Hansson.
Det är viktigt att alla på kommunen ökar sin förståelse för hur vi som företagare har det.
Ljungby kommun är idag cirka 28 000 invånare och näringslivet är präglat av starka industriföretag där många är stora inom export. E4:an bidrar till att kommunikationerna till omvärlden är goda.
– Ljungby kommun har fördelen av att vara en liten kommun där det är lätt att nå varandra. Men ibland är det otydligt var man ska vända sig och vem som har ansvaret för vissa frågor. Målet för kommunen måste vara att det ska vara lätt och smidigt i Ljungby, säger Pär Hansson.
Ljungby kommun kommer att vara med i utvecklingsprogrammet fram till sommaren 2025. Det kommer att vara träffar där politikerna och kommunledningen får sällskap av andra förvaltningschefer på grund av det är olika sakfrågor som diskuteras.
– Vi är taggade på det här arbetet. Det går inte att skylla på någon annan. Vi måste själva göra jobbet, säger Magnus Gunnarsson.
Den 25 september släpptes årets ranking av företagsklimatet i Sveriges samtliga 290 kommuner. Hur gick det för din kommun? Läs med här: www.foretagsklimat.se