Mitt under den intensiva debatten om vinster i välfärden har Bodens kommun med socialdemokratiskt styre plötsligt erbjudit den privata förskolan i Harads att ta över byns hela kommunala förskola! Den sker redan den första april, mitt under påskhelgen alltså. ”Vi blev mycket förvånade över erbjudandet och är det fortfarande. Förslaget slog ner som en blixt från klar himmel”, säger Ida-Linn Näzelius, Kids Corner.
– Vi visste inte riktigt om vi hade hört rätt efter alla turer kring vår verksamhet och försöken att bromsa oss genom att exempelvis inte betala ut ersättningar för alla barnen i vår verksamhet. Plötsligt hade kommunen slutat betala ut skolpeng för 40 procent av våra barn när vi hade cirka 23 inskrivna. Trots att kommunen inte kan begränsa antalet barn som vill komma till oss när vi väl hade fått klartecken för verksamheten, säger Ida-Linn Näzelius, delägare i Kids Corner.
Kommunen linje var att Kids Corner bara skulle få bedriva verksamhet för 12 barn utifrån en prognos inför starten 2013, men kön till förskolan växte snabbt. Och den privata förskolan kunde inte heller bedriva en vettig verksamhet för bara tolv barn, ett antal som ursprungligen var en beräkning som kommunen hade gjort. Företaget får antingen ett ja eller nej till att vara huvudman och det är möjligtvis lokalen som begränsar barnantalet, inte något annat.
– Med så få barn hade vi till sist fått lägga ner förskolan, konstaterar Ida-Linn Näzelius och fortsätter:
– Kovändningen från kommunens sida var också överraskande mot bakgrund av den långa strid med en rättslig process som vi haft sedan majoriteten i utbildningsnämnden hade gått emot att vi skulle få ersättningar för fler än tolv barn. Någon riktig förklaring till erbjudandet till oss har vi väl aldrig fått heller. Men vi blev förstås glada och tackade ja till att överta Harads hela förskoleverksamhet.
Men det var mycket heta känslor innan kommunen gav upp motståndet och man nådde fram till ett beslut. Utbildningsnämndens ordförande Britt-Marie Loggert-Andrén (S) hindrade till och med i ett skede moderaternas främsta skolpolitiker Rigmor Åström från att komma in till ett möte som Kids Corner hade inbjudit kommunen till. Hon stängde dörren och föste ut Åström. Det talades om utestängningar, mörkläggning och "härskarmetoder av grövsta sort”.
En förklaring från kommunens sida till att man lät Kids Corner ta över den kommunala driften var att man ansåg att det mest var invandrarbarn i den kommunala skolan och till övervägande svenska i den andra. Det talades om segregation.
– Helt fel. Vi har välkomnat alla och har tvåspråkiga elever. Däremot har vi haft även invandrarbarn i kön som vi inte har haft möjlighet att ta emot liksom många andra. Det är inget konstigt med det, menar Ida-Linn Näzelius.
Nu har Kids Corner köpt cirka 700 kvadratmeter av Harads skola. Man räknar med en fördubbling till 40-50 barn och även en fördubbling av antalet anställda till sju-åtta personer. Det betyder också mycket på en liten ort som Harads som kanske är mest känd för sitt trädhotell.
Vad säger då Ida-Linn Näzelius om debatten kring vinster i välfärden, inklusive privata förskolor?
– Ja, tänk om även kommunen kunde gå med vinst! Det är ohållbart att försöka begränsa vinster för privata bolag. Det finns inga som brinner för att få verksamheten att gå sämre. Man måste ha rimliga vinstmarginaler för att kunna investera och utveckla samtidigt som personalen kan ges successiv utbildning. Målsättningen måste därför vara att ha en god vinstmarginal för att klara de toppar och dalar som alla företag har.
– Skulle vi tvingas anpassa verksamheten efter maximalt sju procents vinst av det operativa kapitalet så måste vi förstås finna oss i det. Men det betyder att vi i så fall tvingas börja jobba baklänges och fylla på med det lilla vi får råd med. Det blir ett defensivt arbete i stället för ett offensivt, avslutar Ida-Linn Näzelius.
VälfärdKvinnlig företagsamhetFöretagsamhetVinstbegränsningVinst