Årets ranking av företagsklimatet är här och precis som senaste åren ligger Ljusnarsberg och Karlskoga i topp i länet.
– I år är det Ljusnarsberg som ligger högst bland regionens kommuner på plats 56 men Karlskoga är hack i häl på plast 62. Ljusnarsberg har legat bra till under många år och i Karlskoga togs ett gemensamt krafttag för ett antal år sedan för att få till ett bättre lokalt företagsklimat och det gav tydliga resultat, säger Karl Hulterström på Svenskt Näringsliv i Örebro.
Bäst utveckling i regionen ser vi i Örebro Kommun som klättrar 29 placeringar till plats 162. För två år sedan låg dock Örebro på 131 plats.
– Det är förstås positivt att länets storkommun går i rätt riktning men samtidigt borde en kommun med de förutsättningarna som Örebro har kunna ligga bättre till. Min uppfattning utifrån vår undersökning och diskussioner med företagare är att de önskar bättre dialog med kommunens beslutsfattare och ökad förståelse för företagares situation så att snabb och smidig myndighetsutövning prioriteras. Allt det hänger förstås ihop, finns en dialog ger det bättre förståelse då bör förstås den här typen av frågor prioriteras i organisationen, säger Karl Hulterström
Tyvärr ser är det dystrare i många andra kommuner. I årets ranking hamnar hälften av kommunerna på den nedre tredjedelen av rankinglistan. De tidigare toppkommunerna Lekeberg och Laxå fortsätter att tappa, dessutom rejält denna gång. Lekeberg, som låg så högt som plats 14 i landet 2018 är nu nere på plats 144 efter ett ras på 69 placeringar sedan förra året. I Laxå ser det ännu sämre ut. Kommunen låg på 55e plats 2017 men har nu tappat till plats 249 i landet.
– På många frågor sätter företagarna betydligt lägre betyg i dessa kommuner i år jämfört med hur det såg ut under åren kring toppnoteringarna. Båda kommunerna har tappats mest på skolans kontakter med näringslivet men även dialogen med kommunens beslutsfattare och hur företagare uppfattar exempelvis kommunala tjänstepersoners attityder till företagande får betydligt lägre betyg nu jämfört med hur det såg ut tidigare. Det finns med andra ord mycket att jobba med när det gäller dialog, information och serviceinriktad myndighetsutövning, säger Karl Hulterström.
Precis som tidigare ligger Hällefors, Nora och Lindesberg långt ned i rankingen men i år är det Degerfors som hamnar allra sist i länet på plats 283 bland landet 290 kommuner.
– I regionen finns tre av de tio kommunerna i landet som är sist i rankingen men så har det sett ut under lång tid. När vi frågar företagare om receptet på ett bättre lokalt företagsklimat så ligger bättre dialog och öka förståelse allra högst på önskelistan. Att träffa och lyssna på företagare samt att vidta åtgärder för bättre myndighetsutövning skulle ge bra resultat. Det har fungerat i andra kommuner och skulle säkerligen ge utdelning även här, säger Karl Hulterström.
Sedan 2001 sammanställer Svenskt Näringsliv en årlig ranking av det lokala företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet med rankingen är att visa var i landet det är mest gynnsamt att starta och driva företag. 2022 års ranking utgörs till två tredjedelar av enkätsvar från ca 32 000 företagare, och till en tredjedel av statistiska faktorer från SCB och UC.
Se årets rankinglista och utvecklingen över tid på foretagsklimat.se