Offentlig upphandling omsätter årligen hundratals miljarder kronor. Därmed kan också krav ställas för en effektiv och ändamålsenlig upphandling. Idag upplever många företag regelkrångel och brist kring kommunikation, något som måste förbättras för att upphandlingsenheter ska kunna bidra till tillväxt och en bra resursfördelning av våra skattemedel.
För att främja konkurrens, skapa högre kvalitet och lägre kostnader bör den offentliga upphandlingen i Sverige fungera effektivt. Det finns även en förhoppning om att den offentliga upphandlingens funktion ska gynna företagsetablering och öppna marknader. Ellen Heldahl jobbar som upphandlingsexpert och jurist inom avdelningen Näringspolitik på Svenskt Näringsliv.
– Offentlig upphandling omsätter ca 650 miljarder kronor varje år i Sverige och hur upphandlingen sköts blir då väldigt viktigt, både för svensk ekonomi och för företagen, säger Ellen.
Ofta är offentlig upphandling en fråga som får låga betyg från företagen i Svenskt Näringslivs företagsklimat ranking. Bristande dialog och krångliga förfrågningsunderlag är återkommande faktorer som sänker betyget. För att öka möjligheterna och få fler företag att delta i offentliga upphandlingar krävs dels bättre upphandlingsdokument, men också en omställning mot mer strategisk upphandling – fokus på målen och sammanhängande strukturer i myndigheterna.
– Det viktigaste vi jobbar med just nu är att byta till funktionskrav istället för specifikationskrav samt de arbetsrättsliga kraven i offentlig upphandling. Det vi också aktivt arbetar för är proportionalitet, inköpsmogna myndigheter samt förbättrad dialog och uppföljning kring upphandlingsärenden, säger Ellen.
Området offentlig upphandling har sett stora förändringar sedan årsskiftet. Nya EU-direktiv medför tre nya lagar som totalt omfattar omkring ca 1000 paragrafer. Tillsammans med dessa har också nya regler om arbetsrättsliga villkor inneburit ytterligare förändringar. Därmed finns det mycket som företagen behöver känna till.
– Det är en hel rad med nyheter att kolla upp. Bland annat de arbetsrättsliga kraven, ESPD, utdrag ur belastningsregistret, kvalificering, uppdelning av kontrakt, självsanering, krav på finansiell kapacitet, dynamiska inköpssystem, förändringar i bestämmelser om förhandlat förfarande och ramavtal. Läs gärna mer på www.upphandlingsmyndigheten.se, säger Ellen.
Den offentliga upphandlingen kan bidra till en mer effektiv offentlig sektor som också blir en viktig faktor för att uppnå regeringens mål om EU:s lägsta arbetslöshet år 2020. Totalt måste 340 000 jobb skapas i Sverige och för Örebro län innebär det 11 300 nya arbetstillfällen.
– Det blir bättre kvalitet i utförda tjänster om myndigheterna jobbar aktivt med tidig dialog och uppföljning. En mer effektiv offentlig sektor kan leda till tillväxt som är bra för svensk ekonomi och i förlängningen arbetsmarknaden, säger Ellen.
Oscar Brissle