Vad vill du göra med ditt liv? En fråga som ställs till varje människa sedan de kan börja kommunicera och som få vet svaret på ända in i vuxen ålder.
En del vill hjälpa världen genom att bli läkare eller sjuksköterskor. Andra vill hänge sig åt teknisk utveckling, konstnärliga ambitioner eller tillägna sitt liv åt familjen. Oavsett om man vet vilket håll man går så är det fantastiskt att veta att man kan påverka detta själv. Och genom att vi vrider våra liv kan vi också välja vilken riktning världen ska ta. Men för att kunna välja vårt livs inriktning krävs inte enbart en kultur och institutioner som tillåter individer att göra egna val, man måste också ha rätten att få förändra den materiella omgivningen som man själv äger och basar över. Detta är äganderätten över sin egendom.
I Sverige är denna rätt tyvärr inte längre självklar. De processer som måste gås igenom vid byggnationer på människors egna tomter förhalar den mänskliga kreationsprocessen till förmån för byråkraters klåfingrighet. Äganderätten är nödvändig för att kunna planera inför framtiden, då man ej har möjlighet att investera långsiktigt om man inte vet att man har full kontroll över sin egendom och sina pengar. Dock tar sig politiker och myndigheter gärna friheter att inskränka på människors rätt att måla sina hus som de vill, odla vad de vill och använda sin inkomst till vad de vill. Detta hämmar inte enbart individers frihet, utan också samhällets välmående i stort då exempelvis byggföretag inte kan möta efterfrågan tack vare strandskydd och regelkrångel.
Sverige har dock en gammal tradition av självägande. När resten av Europas bönder inte fick äga sin mark hade Sverige en stor klass av självägande bönder. Om än skatteskyldiga hade de rätt att bruka den mark som rätteligen sågs som deras egendom. Detta kan ställas i kontrast mot det kontinentala Europas mer direkt feodala system där rätt till egendom var förbehållen kyrkan och adeln. I Sverige sågs denna rätt som Äganderätt för medborgare är således en gammal tradition i Sverige, och det är därför mycket tragiskt att många vill se denna rätt urholkas idag.
I grund och botten handlar det om vem som har rätt till frukten av ditt arbete. Sedan 1800-talet har arbetarrörelsen jobbat för att arbetarna ska få behålla pengarna som de har arbetat ihop med sina kroppar, ”Båd’ stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ner” lyder som bekant internationalen. Idag är situationen egentligen värre än någonsin, då de flesta människor inte ens får behålla hälften av sin inkomst – och det är ännu värre för företagare. Arbetarrörelsen för 100 år sedan var tydlig, ditt arbete ger rätt till din inkomst och därmed din egendom. Vågar arbetarrörelsen idag säga samma sak? Vågar borgerligheten idag säga samma sak?
Frihet är att kunna leva sitt liv som man vill. Utan äganderätt som en grundbult i samhället finns det ingen gräns för vad politiker och myndigheter kan tänkas göra med medborgares egendom. Sverige ska inte bli Zimbabwe, där staten exproprierade bönders egendom på ideologiska grunder. I Sverige ska man vara säker på att ens ägda mark ska tillhöra en själv även i framtiden, och man bör få göra vad man önskar med sin egendom.
Ludvig Svensson
Ordförande Linköpings Fria Moderata Studentförening