Vi betalar en stor del av vår lön i skatt. En vanlig lärare eller lastbilschaufför betalar mer än halva sin lön i skatt om man lägger ihop alla skatter och avgifter. Det är mycket pengar. Trots att alla vet att Sverige har bland världens högsta skatter är det få som vet hur mycket de faktiskt betalar. Landets företagare kan göra skillnad och med enkla medel bidra till att höja kunskaperna genom att skriva ut arbetsgivaravgiften på lönebeskedet.
Tre av fyra svenskar underskattar hur mycket de betalar i skatt visar Svenskt Näringslivs undersökningar. Det finns många anledningar till det, men utan tvivel behöver kunskaperna öka. En enkel sak som alla företagare kan göra är att redovisa hur mycket arbetsgivaravgifter man betalar in för de anställda på lönebeskedet varje månad. I dagsläget gör redan fyra av tio företag det. Det borde vara betydligt fler för det är ett enkelt knapptryck bort i de allra flesta lönesystem.
För företagen är det naturligtvis lönekostnaden som är det viktiga. Vad politikerna väljer att kalla olika skatter eller vem som gör själva inbetalningen är mindre viktigt. Men det blir svårare att föra en diskussion om rättvisa löner och rimliga skatter när viktiga delar av de kostnader som företagen har döljs för de anställda.
Arbetsgivaravgifterna ligger på 31,42 procent av lönen och är i praktiken en skatt på arbete. Delar av intäkterna används för att finansiera offentliga trygghetssystem som sjukförsäkring, föräldraledighet och pensioner. Men kopplingen mellan avgift och försäkring har minskat kraftigt. Den allmänna löneavgiften som är en ren skatt på arbete har ökat till 11,62 procent av lönekostnaden och har ingen koppling till sociala förmåner som den som jobbar har.
Den som tjänar 30 000 i lön och bor i en genomsnittlig kommun bidrar varje månad med 9 426 kronor i arbetsgivaravgift och 6 779 kronor i kommunalskatt. Sammanlagt dras det alltså 16 205 kronor i skatter innan lönen på 23 155 kronor trillar in på kontot. Men när man ska köpa saker för de här pengarna så måste man naturligtvis betala moms och punktskatter på allt man köper. I praktiken är det också jobbskatter, även om skatten tas ut först när du ska tillgodogöra dig frukterna av ditt arbete. Exakt hur mycket skatt du då måste betala beror förstås på vad du köper, men man brukar säga att det i genomsnitt handlar om knappt 20 procent. Det innebär att du får betala ytterligare 4 631 kronor i skatt när du ska spendera pengarna du tjänat ihop. Då återstår 18 524 kronor som du kan disponera fritt. Samtidigt har du betalat 20 836 kronor till det offentliga i olika skatter.
Öppenhet och transparens är lika viktigt när det kommer till skatter som i andra sammanhang. Vi kan ha olika uppfattningar om hur hög eller låg skatten ska vara, men alla borde kunna vara överens om att fakta och kunskap måste ligga till grund för den diskussionen. Vi vill uppmuntra alla länets företagare att bidra till att höja kunskapen om hur stor andel av lönen som faktiskt går till skatt genom att skriva ut arbetsgivaravgiften på lönebeskedet. Det är både enkelt och gratis.