”Det har varit häftigt att växa med företaget”. Det säger Carin Stoeckmann, vd Byggmästar'n i Skåne, som tillsammans med sin far Christer Dahlén blivit Årets Företagare 2017 i Helsingborg, för ett framgångsrikt generationsskifte och ett vinnande byggande.
Priset delades ut av organisationen Företagarna och Helsingborgs stad vid en ceremoni på Rådhuset i Helsingborg i december. Carin Stoeckmann var endast 32 år när hon 2005 tog över vd-rollen i familjeföretaget, efter fadern som också är grundaren. Då hade hon redan under ett antal år varit involverad i verksamheten, först under sina studieår i ekonomi vid Lund universitet och sedan med olika skarpa uppdrag från 1996.
– Att ta fram rutiner för att hantera brister i arbetsmiljön blev det första uppdraget, och eftersom jag inte var ”märkt” av branschen kunde jag ta nya vägar som inte prövats tidigare, säger Carin Stoeckmann.
Carin Stoeckmann kunde bland annat bidra med sitt intresse av och kunskap inom arbetsmiljö-, kvalitets- och hållbarhetsfrågor, något som inte var särskilt vanligt inom branschen vid den tiden. Men hon fick även ta del av de flesta andra operativa områden i företagandet, t.ex. ekonomi och juridik. Det enda hon erkänner att hon än idag inte kan göra är att bygga. Med den breda kunskapen var det nog inte märkligt att Christer Dahlén en dag frågade dottern om hon ville ta över företaget på sikt.
– Jag minns att jag var ute och gick med barnvagnen med min nyfödda son när jag fick frågan av pappa. Det tog inte lång stund innan jag hade bestämt mig för att det ville jag gärna. Det har varit häftigt att ha fått växa med företaget, säger Carin Stoeckmann.
Om hon skulle ge ett gott råd till någon som får samma fråga så är det att känna efter om man verkligen vill. Finns den uppriktiga viljan finns det också goda förutsättningar att lyckas, saknas den så blir det ofta det motsatta. Företagets utveckling ger henne rätt, den har gått från 20-talet anställda till cirka 200. Omsättningen har nästan femfaldigats och passerade 1 miljard år 2015.
– Man kan aldrig tvinga fram ett generationsskifte inom familjen. Till och med sista dagen innan mitt övertag skulle bli offentligt sa min far: ”du kan ändra dig idag – men i morgon blir det svårt”, säger Carin Stoeckmann.
Att vara ung, kvinna och vd i ett byggföretag tillhör ovanligheterna. För Carin Stoeckmann var det naturligt med fadern och andra män som bollplank men hon har också fått mycket inspiration genom en annan kvinna. Den hon nämner är Nevenka Mesic Tiderström, tidigare vd och numera styrelseledamot i byggbolaget MVB Syd. Hon var en av de första kvinnorna som tidigt jobbade i chefsposition inom byggbranschen.
För att locka fler kvinnor till branschen och behålla dem har Carin Stoeckmann tagit initiativet att starta ett nätverk i nordvästra Skåne. Inom ramen för Sveriges Byggindustrier Syd så drivs nu nätverket framgångsrikt. Vid senaste träffen kom cirka 100 kvinnor, alla från högre poster inom byggföretag i södra Sverige. Antalet kvinnor inom branschen växer men enbart på tjänstemannasidan, fortfarande är det få tjejer som söker till byggprogrammen.
Bygggmästar'ns kunder är till cirka 50 procent från privat sektor och cirka 50 procent offentlig sektor. Det innebär att de lämnar väldigt många anbud. Carin Stoeckmann ser tydligt hur trender styr kraven i upphandlingar men det är inte alltid det är så väl genomtänkt. Alla krav som ställs måste också gå att följa upp. Något som är på gång, med anledning av den nya lagen om offentlig upphandling, är att upphandlaren kan välja att antingen ta med något som kallas ”arbetsrättsliga krav”, vilket är särskilda krav på lön, arbetstid och semester.
– Frågan måste då ställas: hur tänker ni följa upp alla dessa krav? Hur ska ni kontrollera att någon har tagit ett visst antal semesterdagar? Hur tänker ni följa upp att någon efter arbete hos oss inte fortsätter till ett annat jobb, och så vidare. Med så många personer som är anställda, och så många olika kollektivavtal i branschen, blir det oerhört svårt, säger Carin Stoeckmann.
Om man vill ha sund konkurrens så borde man lägga ett större fokus på arbetsmiljön är hennes budskap. Oseriösa företag brukar fallera på den punkten.
– Det är väl en viktigare fråga att vi kommer levande från byggena? Vi kan inte heller rädda världen genom upphandlingar, till exempel genom krav på sysselsättning av vissa personer. Vi vill vara en del av samhällsengagemanget men tvingas vi till anställningar för att vinna en upphandling så måste vi dra ner på redan fungerande praktikplatser av olika slag vilket inte gagnar någon långsiktigt. Det blir helt enkelt så att man byter strategi och blir mer kortsiktig, ifall alla kunder skulle väva in sysselsättning i sina upphandlingar.
Hennes uppfattning är också att det ställs för höga, och irrelevanta, krav på små och medelstora företag. Här tycker hon att politiker borde vara intresserade av att ta fram en inköpspolicy som stimulerar att alla företag, oavsett storlek, kan vara med på lika villkor.
– Som exempel kan jag nämna den kommun som hade som krav att anbudsgivaren skulle ha minst 300 anställda. Hur många byggföretag i Sverige har det, som kan verka i just den kommunen, med just den typen av verksamhet. Enbart tre! Här har man hamnat helt snett enligt min uppfattning, säger Carin Stoeckmann.
Det är ingen tvekan om att Carin Stoeckmann är mycket engagerad i frågor som rör företagandet. Förutom det egna företaget är hon även engagerad i organisationerna Sveriges Byggindustrier och Svenskt Näringsliv.
– Om man engagerar sig i en företagar-/näringslivs-organisation så får man bättre koll på samhällsutvecklingen och utvecklingen i näringslivet och man kan då ligga steget före vilket gynnar det egna företaget. Man blir inte heller torr, tråkig och hemmablind, säger Carin Stoeckmann.
Hon poängterar att det som är roligt med Byggmästar'n är att hon ser att hon kan driva utvecklingen framåt och det är något som hon tycker om.
– Jag hinner inte att tänka efter så mycket, det rullar på och allt måste lösas. Ett trevligt avbrott i vardagen är förstås att bli uppmärksammad med en utmärkelse.
Eva Frisk
Utmärkelser:
Engagerad i:
Läs också:
Hela listan – Sveriges 50 största kvinnliga företagare