NYHET8 september 2022

Elkrisen hotar den skånska spettekakan 

Carina Pålson och dottern Hannah driver tillsammans Johanna Jeppssons Spettkaksbageri i Malmö. De har drabbats mycket hårt av de skenande elpriserna och är oroliga för hur länge de ska ha råd att driva verksamheten vidare. 

Hannah och Carina Pålson, driver Johanna Jeppssons Spettkaksbageri i Malmö

– Ja, vad ska man säga? Det är katastrof. Vi bakade i lördags och söndags, men i måndags avbröt vi faktisk, det blev inte försvarbart att ha produktionen i gång. I augusti skulle vi ha haft en elräkning på 40 000 enligt samtal med Eon om vi hade bakat som förra sommaren. Vi brukar ligga på 8000-10000 kr/ mån i elkostnad. Vi har dragit ner rejält på produktionen nu under sommaren, men fortsätter priserna att stiga är frågan om vi kan fortsätta baka alls.  

Redan i januari märkte de att elpriserna började rusa, men förstod inte då hur illa det skulle bli. 

– Vi har rörligt elavtal, och plötsligt blev det många tusenlappar mer varje månad. Vi har pratat med andra i branschen, alla håller med om att detta inte är klokt. Alla har trott att det var en tillfällig kris. Men det har bara blivit värre och värre.  

Deras möjligheter att ta in de förlorade pengarna på annat håll finns inte, man kan inte höja priserna hur mycket som helst. 

– Små företag som vårt har inte råd att hålla en buffert på flera 100 000 för att ta höjd för detta. Vi läser i tidningarna om andra producenter, både inom livsmedelsindustrin, jordbruk med mera som är lika hårt drabbade som vi. Alla säger samma sak: vi kan inte höja priset ut till konsument hur mycket som helst. Då får vi lägga ner. 

Vi är extremt elberoende, varje spettekaka gräddas i många timmar och det finns inga möjligheter att dra ner på elanvändningen annat än att sluta baka. 
Carina Pålson, Johanna Jeppssons Spettkaksbageri

– Vi är extremt elberoende, varje spettekaka gräddas i många timmar och det finns inga möjligheter att dra ner på elanvändningen annat än att sluta baka. 

Att baka spettkaka är ett långsamt hantverk och det går inte att skynda på. Det är mycket tidskrävande och görs helt för hand. En omständlig och tidskrävande process. Det är många lager smet som ska läggs på för att det ska bli en spettkaka.  

– Varje lager måste stelna helt innan vi lägger på nästa lager, annars kollapsar hela kakan. Det gör det omöjligt att fortsätta vår verksamhet när elpriserna rusar i väg till kostnader som överstiger våra intäkter. Spettekakan är en del av vår matkultur och kulturarv. Den riskerar nu att försvinna. 

Carina är förstås orolig för egen del, men också för det kulturhantverk som hon och dottern fortfarande håller levande. 

– Vi är få producenter, med låg vinstmarginal redan innan elkrisen. Detta är något man gör för att man brinner för matkultur och mathantverk.  

Än så länge går det att köpa Johanna Jeppssons spettekakor i Malmö med omnejd, men de blir allt svårare att få tag på. 

– Vi har väldigt stor efterfrågan på våra kakor men vi har tvingats skära ner på våra leveranser till våra återförsäljare. Just nu fokuserar vi på vårt närområde och de vi har levererat till har fått ca hälften av sina beställda ordrar. Nu måste vi avvakta månad för månad och se om det håller ekonomiskt. Vi kan ju inte fortsätta baka om vi går back. Vi måste kunna betala våra löner också - inte bara våra elräkningar. För vår del går det inte att flytta verksamheten till exempelvis Norrland där elen är betydligt billigare.   

Skånsk spettkaka har skyddat geografisk område, den får bara bakas i Skåne. Om Carina och hennes dotter lägger ner försvinner en 100-år gammal verksamhet från Malmö. Bageriet startade 1918. 

– Det är jättetråkigt, vi vet inte riktigt vad vi ska ta oss till om elpriserna fortsätter att skena. Vi har pratat mycket om hur vi ska göra i höst och vinter. Vi har börjat titta på alternativ försörjning. Man hade ju aldrig trott att elpriset skulle kunna femdubblas – eller till och med tiodubblas. Vi är fortfarande i chock. Mycket har vi klarat av, men jag är rädd att elpriserna kommer att ta död på oss. 

ElförsörjningElpriser
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist