Svensk landsbygd är i mitt i en spännande utveckling med nya företag som poppar upp och gamla hittar nya nischer. Ett sådant företag är Warbro Kvarn i Sköldinge utanför Katrineholm.
Warbro Kvarn har funnit sin nisch inom förädling och produktion av KRAV-märkta spannmålsprodukter genom att bland annat väcka liv i gamla metoder och ursprungspannmål.
-Vi har riktiga stenkvarnar och använder oss av gamla sädesslag som industridriften lagt åt sidan vilket tillsammans ger mjölet en speciell smak. säger Kerstin Björklund som är vd.
Kerstin grundade företaget tillsammans med sin man och flera släktingar, i början av 2000-talet. På den tiden fanns det få alternativ för de bagare och restauranger som ville jobba med närodlade grödor. Bönderna i omgivningen hurrade när de fick möjlighet att leverera till en lokal aktör i stället för att behöva åka långväga med säden.
-Vi hittade en nisch där det fanns en uppdämd efterfrågan och vi har växt varje år sedan dess, säger Kerstin.
Warbro Kvarn har valt att satsa på äldre sädesslag som de stora kvarnarna inte använder. Utsädet fick de odla fram på den egna gården vilket tog många år. De äldre sädesslagen ger en betydligt mindre volym mjöl per hektar men näringsinnehållet är avsevärt mer koncentrerat.
-Jag brukar beskriva det som när du spär ut saft. Ursprungsspannmålen är som den koncentrerade saften och de moderna sädesslagen kan jämföras med den utspädda saft som du sedan dricker, förklarar Kerstin.
Warbro Kvarns produktion och kontor ligger på den egna Linds Gård i Sköldingen dit de fick flytta i samband med att efterfrågan ökade och produktionen skulle utökas. Warbro har två kvarnar, båda av sten vilket de är ensamma om.
Planeringen är nu i full gång för att utöka verksamheten med ytterligare ett ben. En investering i en maltanläggning är på gång och potentiella kunder står redan på kö. Först måste taket höjas på delar av lokalen och sedan ska anläggningen på plats.
-Vi har unika sädesslag som lämpar sig bra för mikrobryggerier som vill ha en exklusiv produkt. Vi försöker hitta områden som har basen i dessa ursprungsgrödor och kan då bidra till mångfalden i landskapet, menar Kerstin.
De kontakter som Kerstin har med handläggare på kommunen har i regel fungerat bra. Det gäller att stå på sig och lägga manken till för att få träffa rätt personer när det behövs. De har två anställda medarbetare. Alla regler och lagstiftning kopplat till att vara arbetsgivare är det som är svåraste med att vara företagare.
-Jag önskar ibland att det fanns en utbildning som hjälper en att göra rätt, säger Kerstin.
Entreprenörskap