Skolan ska rusta eleverna för framtiden och ge den kompetens som behövs för att skaffa sig sitt första jobb eller komma in på drömutbildningen. Danderyds kommun valde att bryta ny mark för att nå ut till eleverna, i ett medieformat som ligger i tiden, podden. ”Elever behöver ges möjligheten att utforska vad som förväntas på andra sidan studentmössorna”, säger Anna Wallin, näringslivsutvecklare Danderyd kommun.
Skola och arbetsliv behöver komma närmare varandra för att lösa ett av de största tillväxthinder för svenska företag som vi ser idag, kompetensförsörjningen. Sju av tio företag upplever idag svårigheter med att rekrytera. Störst är efterfrågan på praktisk yrkeskunskap i flertalet branscher. Kunskapen behöver öka och intresset höjas för yrkesprogram på alla nivåer, det finns många karriärmässiga fördelar med dessa program. Med denna bakgrund ville Danderyds kommun få eleverna att med ett öppet sinne utforska arbetsmarknadens behov eller nästa utbildningsval.
– Efter Plugget-podden är till för att guida de unga in i vuxenvärlden. De som gästar podden är vuxna som gjort resan, kan arbetsmarknaden, vet vad entreprenörskap handlar om och har kompetens inom rekrytering och bemanning. De besvarar frågor som många elever bär på, men som inte uppmärksammas på matten eller svensklektionerna. Materialet är fritt fram att användaäven utanför Danderyds kommun, gärna med någon kompletterande uppgift, så att eleverna ges chans att reflektera, säger Anna Wallin.
Efter Plugget-podden har släppts inför gymnasievalet, som i skrivande stund är högaktuellt med en dryg vecka kvar innan ansökningsfönstret stänger. En nyhet i årets gymnasieval är att oberoende av vilket gymnasieprogram niondeklassarna nu väljer så ingår de kurser som ger grundläggande behörighet till högskolestudier. Många föräldrar har under många år uppmuntrat sina tonåringar att välja ett högskoleförberedande gymnasieprogram. Med podden hoppas kommunen kunna ge en bredare bild med fler infallsvinklar.
– Efter Plugget-Podden riktar sig främst till niondeklassare i Danderyds kommun som står inför det kommande gymnasievalet. Även till gymnasieelever, främst sistaårselever som funderar på hur livet ska ta form efter plugget. När alla elever springer åt samma håll, söker samma jobb och sätter samma mål, kommer vissa branscher i skymundan. Förhoppningen är att Efter Plugget-Podden ska ge stöd i förberedelsen inför kommande skolval och ge ungdomarna möjlighet att forma en egen framtidsvision utan influenser från närstående eller normer, säger Anna Wallin.
Ett av avsnitten handlar om entreprenörskap. Entreprenörskap är inskrivet i skolans läroplan och handlar om att eleverna ska få möjlighet att utveckla kreativitet och initiativtagande. Många elever får också möjlighet att starta sitt eget företag med hjälp av Ung Företagsamhet.
– Det är viktigt att eleverna får arbeta med att se möjligheter, gå från idé till handling och arbeta med att lösa konkreta problem och utmaningar. Vår erfarenhet är att elever har lättare att starta eget företag efter skolan om de har haft möjligheten att driva UF-företag. Vi ville med avsnittet lyfta upp vad som kännetecknar en duktig entreprenör, vilka möjligheter som finns samt hur man går till väga ifall man vill starta eget företag, säger Maria Weståker, skolchef Danderyds kommun.
Podcasten drivs av Danderyds kommun tillsammans med demo som är ett kultur- och aktivitetshus för ungdomar mellan 13 och 18 år. I nuläget är tre avsnitt släppta, Do’s and Don’ts inför anställningsintervjun, Entreprenörskap och Vad ska jag plugga?. I det sistnämna avsnittet gästas podden av Svenskt Näringslivs expert på kompetensförsörjning Johan Olsson och Nathalie Marnell, näringspolitisk rådgivare på regionkontor Stockholm.
– Det är roligt att se ett nytt grepp kring frågan och en vilja från kommunen att tidigt försöka uppmuntra eleverna att göra informerade val för att råda bot på kompetensbristen. I vår årliga undersökning av det lokala företagsklimatet i Danderyd svarar kommunens företag bland annat på frågan om hur svårt de upplever det att hitta rätt kompetens. Precis som i de flesta andra kommuner upplever företagen här att det är svårt att hitta rätt personal, säger Nathalie Marnell, näringspolitisk rådgivare, Svenskt Näringsliv.
Skola & NäringslivUtbildning