Sirajul Islam sitter fast i en rävsax. Trots att han lämnade in sin asylansökan för 14 månader sedan har han fortfarande inte fått en handläggare i ärendet. Som inköpsansvarig i en butik måste han kunna resa utomlands, men det får han inte. Nu håller butiken på att gå omkull. ”Situationen är katastrofal”, säger arbetsgivaren Christina Nygren.
Svenskt Näringsliv har skrivit om Sirajul Islam tidigare. Då hotades han med utvisning eftersom Migrationsverket hävdade att han inte hade fått en anknytning till sitt arbete eller en stark koppling till Sverige, eftersom han hade varit tjänstledig i tre och en halv månad under fyra år. Det i samband med sin fars dödsfall och sin mors sjukdom.
Detta trots att Migrationsverkets egen handbok, Handbok för migrationsärenden, menar att sex månaders tjänstledighet under en fyraårsperiod ska accepteras utan vidare utredning. När Sirajul sökte prövningstillstånd hos Migrationsöverdomstolen avslogs ansökan.
– Jag som arbetsgivare gjorde inget fel när jag godkände Sirajuls tjänstledighet. Jag följde både kollektivavtalet och lagen som säger att arbetskraftsinvandrare har rätt att resa till sitt hemland vid särskilda behov, säger Christina Nygren, ägare till butiken och Sirajul Islams arbetsgivare.
Sirajul Islams enda chans var att lämna in en asylansökan. Nu har det gått 14 månader sedan dess och han har fortfarande inte fått en handläggare i sitt ärende.
Under tiden går butiken som Sirajul Islam arbetar i, Brokiga Bengalen, på knäna. Det är han som står för inköpen och tar hand om butiken. Han brukade åka på inköpsresor till Bangladesh, vilket han inte har kunnat göra under tiden som processen pågår. Redan i maj var lagret glest, men nu är läget katastrofalt. Det menar Christina Nygren.
– Vår situation är fortsatt miserabel, för att inte säga katastrofal både när det gäller Sirajuls situation och min verksamhet. Min verksamhet går på knäna eftersom vi inte kan få några nya varor. Sirajul har inte kunnat köpa in fler varor på mer än två år. Det är andra året i rad som vi nu förlorar stort på julförsäljningen.
Förutom butiksverksamheten, erbjuder Brokiga Bengalen också konsultuppdrag och resor till Bangladesh och andra delar av Sydasien. De har fått in flera förfrågningar som de inte kan åta sig, med tanke på situationen. Att utveckla verksamheten är det inte tal om, nu läggs allt fokus på att klara dag för dag.
– Min företagsverksamhet är verkligen på fallrepet, inte bara butiken utan även andra åtaganden. Vi har fått förfrågningar som vi inte kan åta oss eftersom Sirajul inte har något pass och inte kan åka utanför Sverige. Det är som en husarrest, bara lite större än vanligt. Vår verksamhet stryps, vilket är tufft eftersom vi hade stora planer för utveckling på flera områden.
Christina Nygren menar att det är förståeligt att företagare inte vågar anställa nyanlända på samma sätt som man hade kunnat göra.
– Regeringen anmodar företagare att anställa invandrare och asylsökande. Men hur kan de räkna med att företagare skall ta risken att anställa någon, som sedan utan rim och reson skall utvisas med en frist på ett par veckor?
Nu hoppas de båda på ändring, och framförallt på handläggning från Migrationsverket.
– Vi mår både fysiskt och psykiskt dåligt båda två, och orkar inte så länge till.
ArbetskraftsinvandringArbetsgivarfrågor