Snatterier, hot och stökiga ungdomsgäng som hängde i butiken var en del av vardagen på ICA Brantingstorg i Uppsala. Men genom att satsa på samverkan, trygghetsskapande åtgärder och relationsbyggande har butiken lyckats vända utvecklingen. Idag är både arbetsmiljön och kundupplevelsen en helt annan.
När Marcus Terneborn tog över ICA Brantingstorg i Uppsala för fyra år sedan var det en ny utmaning för honom. Han hade tidigare drivit två ICA-butiker på landsbygden och såg fram emot den större kundströmmen och det högre tempot i stadsmiljön. Men det fanns också utmaningar.
– Vi hade problem med ungdomsgäng som snattade, hängde i butiken och uppträdde hotfullt mot personalen. Det var även oroligt på torget på kvällarna, vilket gjorde att kunder undvek att handla sent, berättar Marcus.
Situationen blev ohållbar och påverkade både arbetsmiljön och butikens lönsamhet. För att snabbt hantera problemen anlitade Marcus väktare, vilket tillfälligt dämpade stöket men blev en dyr och kortsiktig lösning. Så snart väktarna försvann återkom problemen.
Med insikten om att en långsiktig strategi krävdes sökte Marcus inspiration och lösningar från andra kollegor inom ICA runt om i Sverige. Han fick höra om ett lyckat trygghetssamarbete i Umeå, där handlare, kommun, polis och fastighetsägare hade gått samman i en trygghetsöverenskommelse.
– Efter att ha satt mig in i hur de arbetat tog jag kontakt med kommunpolisen i Uppsala. Det visade sig att en samverkansgrupp redan fanns i Salabacke, så jag anslöt mig direkt, berättar Marcus.
Gruppen inkluderade Uppsalahem, kommunens trygghetssamordnare, polisen, fritidsgården, kyrkan och ungdomsjouren. Genom regelbundna möten och gemensamma insatser började en förändring ta form.
Ett av de första initiativen var att skapa en mer inbjudande och trygg miljö på torget. Genom ökad belysning, trygghetsvandringar och återkommande evenemang lyckades man locka tillbaka boende som tidigare dragit sig undan. Man skapade konceptet ”Tillsammans för Brantingstorg” som fortfarande lever kvar.
– Vi ville att torget skulle bli en plats där människor trivs och känner sig trygga. Och vi såg snabbt resultat. Människor började röra sig här igen och det tidigare så stökiga torget fick nytt liv, säger Marcus.
Parallellt genomförde Marcus flera åtgärder i butiken. Små och trånga ytor byggdes bort för att skapa bättre översyn, och istället för att jaga snattare infördes en strategi med proaktivt kundbemötande.
– Vi satsade på att hälsa på alla kunder, erbjuda en kundkorg och skapa en välkomnande atmosfär. Det låter enkelt, men det gjorde stor skillnad. Spänningarna minskade och snatterierna sjönk.
Ett annat viktigt steg var att skapa relationer med ungdomarna i området. Marcus besökte fritidsgården och sponsrade evenemang med alltifrån frukt till goodiebags.
– När man lär känna varandra blir det svårare att stjäla eller bråka. Relationsbyggande har varit helt avgörande, menar Marcus, som även har ett nära samarbete med skolan i området.
I dag är situationen en helt annan. Butiken är en tryggare arbetsplats, personalen trivs bättre och kunderna har återvänt. Men även om de mest akuta problemen är lösta ser Marcus vikten av att hålla trygghetsfrågan högt på agendan.
– Kommunen och polisen har prioriterat ner arbetet i området nu när situationen förbättrats, men vi fortsätter att hålla torget levande tillsammans med fritidsgården, kyrkan och ungdomsjouren. Jag skulle önska en mer långsiktig trygghetsöverenskommelse där politiken, polisen och dagligvaruaktörerna förbinder sig att hålla i arbetet även när problemen inte är akuta, säger han.
Ett problem som fortfarande kvarstår är organiserade köttstölder, som ökat i hela landet. Bara hos ICA-handlarna stjäls det kött för en miljard per år enligt en beräkning från Svenskt Handel. För att motverka det har polisen tillsammans med livsmedelsinspektörer börjat göra tillslag på restauranger, där ägarna måste visa upp följesedlar och fakturor för att bevisa var köttet kommer ifrån.
– Det är en av de åtgärder vi jobbat för att få till och det har visat sig effektivt i bland annat Malmö och Göteborg, men i Uppsala har vi ännu inte fått samma genomslag. Vi har till och med tvingats sluta sälja oxfilé eftersom den stjäls i så stor omfattning, berättar Marcus.
För honom är lösningen tydlig: samverkan.
– Vi behöver både beslutsfattare och resurser för att skapa verklig förändring. Vi har sett det fungera här på torget och kan appliceras på andra problem också.
Brott och trygghetBrottslighet