Nils Wikberg har på bara några år lyft Fjällboden i Hemavan från en liten Ica Nära-butik till gallerian Bayhill Center med 160 miljoner kronor i omsättning.
Nils Wikberg är glad över att vara omröstningsbar.
- Jag har egentligen inte sett mig själv som entreprenör tills för något år sedan. Men jag inser i dag att jag nog är det. Jag vill drömma, utveckla, och förbättra för Hemavan vilket i sin tur spiller tillbaka på Ica, säger Wikberg.
Entreprenörskap för Wikberg är att titta på sin verksamhet, fundera ut saker man kan göra för samhället för att sedan dra nytta av det i företaget. Men vid sidan om att förverkliga stora planer finns en rastlöshet.
- Jag mår bra av att vara med i verksamheten. Hinner jag inget annat så kan jag åtminstone hjälpa till att lossa matleveranserna när de kommer. I dag har jag också bytt fläktar i en fruktkyl. Jag vill göra saker mellan varven, inte bara sitta på kontor.
Gallerian Bayhill Center har förstärkt Hemavans position i de svenska fjällen och Nils Wikberg driver det i lag med hustrun Grete Tuven.
- Hon har lika stor del i utnämningen, konstaterar han.
Tillsammans köpte de butiken av hans föräldrar 2001 och de har förnyat och byggt ut i två etapper, båda gångerna med snabb utväxling på omsättningen. Det gav blodad tand, och det som senare skulle bli Bayhill Center växte sakta men säkert fram.
Första ritningen var på 1 500 kvadratmeter. Men planerna växte successivt, det tillkom en övervåning och sedan var projektet uppe i 3 000 kvadratmeter.
- Att ha Systembolaget i lokalen var en viktigt symbol. Jag ringde dit direkt jag fick höra att de var intresserad.
Sedan handlade det om att få finansiering.
- Min bankman satt tyst under hela presentationen. Han sa inte ett ljud och jag hann tänka att det kanske inte gick så bra. Också öppnade han munnen med: ”Vad roligt att en liten butik ska bygga en galleria mitt i ingenstans. Det har ingen annan gjort.”
I dag driver Wikberg och Tuven Ica, en kiosk, fiket på övervåningen, fastighetsbolaget och ett lekland som invigs inom kort.
Nils Wikberg har flera förebilder. Föräldrarna, som hjälpt till efter övertagande, samt Lars-Arne Högberg inom Ica och Micael Ericsson på Motorcentralen.
- Jag har ringt dem mycket under åren. Det är viktigt att ha hjälp av de som är större. När man växer snabbt är det bra att kunna fråga de som har varit med om samma sak.
Han har också gått på pumpen några gånger, bland annat i ett företag som importerade drycker.
- Det sved att förlora pengar just då, men när jag ser det på sikt så har jag betalat för en erfarenhet. Man skulle kunna se det som ett stort misslyckande men jag ser det hellre som min största affärserfarenhet. Jag lärde mig att välja samarbetspartner och jag vägrade under flera år att samarbeta med någon annan än Grete. Nu har jag partners igen, men jag väljer med stor omsorg.
Har du ett tips om företagsamhet?
- Jag brukar tänka att om man har trott på en affär eller en investering ganska länge så är det en bra idé. Jag har 100 idéer, men många hinner svalna på bara några dagar. De som överlever i huvudet gör det förmodligen för att de är ganska rätt uttänkta från början, säger Wikberg och tillägger:
- Sen måste man både tro på sig själv och kavla upp ärmarna. Jag jobbar åtta timmar om dagen nu, men har långa perioder av 17-timmar-på-jobbet-dygn bakom mig.
Anders Boström