NYHET10 december 2021

Krögare: Avboka inte julborden

Företag avbokar julbord helt utan anledning. Det säger krögaren Uffe Steringer som menar att de rekommendationer kring pandemin som utfärdats feltolkas, till stort gissel för krogbranschen. Nu kräver han att regeringen gör ett förtydligande.

Krögaren Uffe Steringer får avbokningar på julbord och vill att regeringen hjälper till med ett förtydligande kring de rådande rekommendationerna.Foto: Anders Lövgren

Restaurang Grankotten på Norra berget i Sundsvall erbjuder ett av Norrlands största och mest omfångsrika julbord, vilket gjort krogen extra populär. I år satsade Grankotten extra på julbord genom att ta emot större sällskap även i sin andra restaurang; Grönborg. Nu ringer företag och avbokar. Detta efter de nya pandemirekommendationerna som utfärdades av regeringen i tisdags.

– Det är helt fel. Det finns inga restriktioner för restaurangbesök utan endast rekommendationer som vi följer till 100 procent. Åtgärder för att undvika trängsel är självklart hos oss sedan snart två år och det hanterar vi på ett jättebra sätt. Restriktioner gäller för konserter och större event. Chefer på företag som bokat julbord har feltolkat hela situationen och det känns så onödigt, säger Uffe Steringer som äger restaurangen tillsammans med sin fru Mia.

Han menar vidare att det finns kraftfulla argument för att det är tryggt och säkert att besöka restauranger.

– Folkhälsomyndigheten säger att endast 0,4 procent av smittspridningen skett på restauranger. 99,6 procent av smittspridningen har skett på skolor, arbetsplatser, i kollektivtrafiken och i hemmen. Vi vidtar alla tänkbara åtgärder för att det ska vara tryggt hos oss.

Finansminister Mikael Damberg har i en presskonferens sagt just detta att rekommendationerna inte gäller restauranger och att vi som gäster kan fortsätta äta julbord, men det tycks inte ha hjälpt. Uffe Steringer vill att talespersoner från regeringen går ut i media och gör ett extra förtydligande att inga restriktioner gäller för restauranger.

– Mycket skada är tyvärr redan skedd. Nyss ringde som ett exempel ett stort företag och avbokade 100 platser. Liknande signaler hör jag från våra kollegor. Det är allt annat än kul, suckar Uffe Steringer.

Mats Löfroth som äger Hotell Höga kusten ger också sin syn på läget:

– Otydligheten från regeringen och Folkhälsomyndigheten gör att en hel bransch drabbas vid en av de viktigaste intäktstiderna på hela året. Vår näring är duktig på att erbjuda säkra och trygga julbord så det känns därför orättvist att vi straffas så hårt av otydliga rekommendationer, säger han.

Skriven avAnders Lövgren
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist