Stökiga kvällar på ICA Kvantums parkering i Sollefteå ledde fram till ett bredare samarbete kring tryggare miljöer.
Kommunen, polisen och företagare har tillsammans arbetat för att skapa tryggare miljöer som på sikt förebygger brott. Majed Safaee, kommunikatör på Sollefteå kommun, berättar;
– Arbetet med att få ner brottslighet och öka tryggheten sker på flera plan, och åtgärder riktade mot unga är en av dem. När problemet med bilträffar på parkeringar eskalerade och lockade till sig många unga med epa-traktorer, insåg vi att vi måste kunna erbjuda fler alternativ. Det hade också framkommit i dialoger med unga, säger Majed Safaee.
När Ulf Schön beskriver hur helgkvällarna på hans parkering utanför stormarknaden kunde vara, då är bilden stökig och problematisk.
– Buslivet var ett välkänt och stort problem. Det spreds bland ungdomar på sociala medier vart mötesplatserna under helgen skulle vara, och det kunde vara många hundra som dök upp med bilar och fordon på vår parkering. Det blev fylla och nedskräpning och många var i nedre tonåren, säger han.
Stöket på parkeringen var enligt honom inte bara ett problem och en oro för ICA Kvantum, främst var det boende i området som blev störda och kände sig otrygga.
– Men det viktigaste var förstås att göra något åt den otrygga miljön för de unga. Jag tycker det är tragiskt att se unga fara illa och då ville jag medverka till en förändring, säger han.
Ulf Schön började tillsammans med Sollefteå kommun samarbeta med Fryshuset i Stockholm, en stiftelse som arbetar för att stötta unga i samhället. Det gjordes en enkät bland de unga för att ta reda på deras syn på situationen och i ett första steg blev det också ett parkeringsförbud under vissa tider på dygnet på ICA:s parkering.
– Ett parkeringsförbud löser inte grundproblemet, men vi fick stopp på buslivet hos oss. Det viktiga var dock att det satte igång ett samarbete med kommunens ungdomsenhet och Polisen, och det har lett fram till bra åtgärder, säger Ulf Schön.
Trots att pandemin pågått berättar Majed Safaee att kommunen tillsammans med bland annat Polisen har snäppat upp insatserna och erbjudit de unga alternativa aktiviteter.
– Vi är bland annat med och ordnar epa-träffar och epa-bingo, har uppsökande verksamhet där vi träffar ungdomarna där de håller till. Vi har ökat vår fältverksamhet och sammantaget har det varit så lyckat att vi absolut kommer att fortsätta, säger Majed Safaee.
Bland dem som deltar i arbetet för ökad trygghet i Sollefteå nämner Majed Safaee just Ulf Schön, som en av representanterna från näringslivet, Polisen, Räddningstjänsten och Regionen.
Brott och trygghet