Ungefär 3 000 niondeklassare i Västernorrland och deras föräldrar ska de närmaste veckorna välja gymnasieprogram. För att underlätta genomtänkta val lanserar Svenskt Näringsliv nu sajten Gymnasiekvalitet.se. Där finns fakta om program och gymnasieskolor i hela Sverige.
På Gymnasiekvalitet.se finns statistik som visar hur elever på Västernorrlands olika gymnasieprogram klarar sig på arbetsmarknaden, med fakta om bland annat inkomster och andel som varit arbetslösa.
– Att välja rätt gymnasieprogram är både viktigt och svårt. Vi vill ge fakta som gör valet lättare. Det finns många program att välja mellan, men alla leder inte till jobb eller bra förutsättningar för vidare studier, säger Anna Hedensjö Johansson, regionchef Svenskt Näringsliv Västernorrland.
Högst inkomst hade de som läst energiprogrammet på Sundsvalls Praktiska Gymnasium. Fem år efter gymnasiet tjänade de i snitt 308 000 kr under 2016.
– Många yrkesprogram leder till både goda möjligheter att få jobb och en bra lön, säger Anna Hedensjö Johansson.
Det finns stora skillnader i arbetslöshet. Lägst andel arbetslöshet hade det naturvetenskapliga programmet på Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall. Där hade knappt en av fem elever varit arbetslös någon gång under fem år efter gymnasiet.
På Gymnasiekvalitet.se finns även statistik över hur det går i skolan för eleverna på de olika programmen med bland annat avgångsbetyg och resultat på nationella prov.
Uppgifterna om program och gymnasieskolor på Gymnasiekvalitet.se har samlats in och bearbetats av SCB, Statistiska Centralbyrån. Se tabeller för Västernorrland i bilaga.
Gymnasieskolans program och skolors organisation har ändrats i viss utsträckning de senaste åren. Vissa program har tillkommit och andra har lagts ned. Från och med läsåret 2011/2012 gäller en ny läroplan (Gy2011). I och med det modifierades i vissa fall namnen på programmen och kursplanerna justerades. Därför behöver man värdera vad statistiken om tidigare årskullar säger om dagens programutbud från fall till fall. Gymnasiekvalitet.se presenterar de hårda fakta som är möjliga att ta fram om hur det gått för elever från olika program och skolor på arbetsmarknaden och gör det möjligt för årets gymnasieväljare att själva värdera dessa uppgifter tillsammans med annat faktaunderlag. På sajten finns en närmare beskrivning av statistiken. www.gymnasiekvalitet.se
1. Energiprogrammet, Sundsvalls praktiska gymnasium, Sundsvall 308 720 kr
2. Fordonsprogrammet, Timrå gymnasieskola, Timrå 287 880 kr
3. Byggprogrammet, Örnsköldsviks praktiska gymnasium, Örnsköldsvik 280 820 kr
4. Omvårdnadsprogrammet, John Bauergymnasiet (Skolan har lagts ned), Sundsvall 277 257 kr
5. Energiprogrammet, Parkskolan (Skolan har bytt namn till Örnsköldsviks gymnasium), Örnsköldsvik 275 370 kr
6. Energiprogrammet, Härnösands gymnasium, Härnösand 274 927
7. Industriprogrammet, Örnskölds praktiska gymnasium, Örnsköldsvik 262 760 kr
8. Elprogrammet, Sundsvalls gymnasium, Sundsvall 261 171 kr
9. Naturbruksprogrammet, Skedomskolan, Sollefteå 260 050 kr
10. Elprogrammet, Ådalsskolan, Kramfors 256 204 kr
1. Naturvetenskapliga programmet, Skvaderns gymnasieskola, Sundsvall 18,46 %
2. Specialutformat riksrekryterande program, Räddningsgymnasiet Sandö, Kramfors 20,69 %
3. Naturvetenskapliga programmet, Härnösands gymnasium, Härnösand 22,58 %
4. Samhällsvetenskapliga programmet, Skvaderns gymnasieskola, Sundsvall 24,14 %
5. Naturvetenskapliga programmet, Sundsvalls gymnasium, Sundsvall 25 %
6. Naturvetenskapliga programmet, Nolaskolan, Örnsköldsvik 28,81 %
7. Specialutformat riksrekryterande program, Bobergsgymnasiet, Ånge 31,82 %
8. Naturvetenskapliga programmet, Gudlav bilderskolan, Sollefteå och Samhällsvetenskapliga programmet, Mikael Elias teoretiska gymnasium (Skolan har bytt namn till Klara teoretiska gymnasium), Sundsvall 33,33 %
9. Barn- och fritidsprogrammet, Skvaderns gymnasieskola, Sundsvall 36,36 %
10. Teknikprogrammet, Parkskolan (Skolan har bytt namn till Örnsköldsviks gymnasium), Örnsköldsvik 38,75 %