Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet. För sådana som mig, vars arbetsuppgifter bland annat innebär att nätverka, bygga relationer och ordna sammankomster för att lyfta företagens viktigaste frågor, har världen mer eller mindre stannat av.
Ett tydligt exempel är Ung Företagsamhet som Svenskt Näringsliv är djupt engagerat i. Tusentals gymnasieungdomar över hela Sverige som har satsat allt på att starta ett eget företag får se den ena UF-mässan efter den andra ställas in. Ett event som skulle vara kulmen för deras UF-år, ett tillfälle att få prova om deras produkt eller tjänst säljer och ett tillfälle att fira deras framgångar och lyfta de som har lyckats allra bäst. Det är väldigt tråkigt att det nu inte blir av.
Givetvis är det rätt och riktigt av såväl myndigheter som företag och individer att prioritera en minskad smittspridning, men det är smärtsamt att se konsekvenserna det medför, inte minst för företagen. Det drabbar besöks- och transportnäringen där massiva avbokningar av resor och konferenser leder till att folk blir av med jobben. Det drabbar företag i industrisektorn som inte kan få tag på nödvändiga komponenter för sin produktion. Det drabbar de många småföretagare som kanske själva har gått i borgen för sina bolag och ser hela sin affär avstanna. Listan är lång och värdekedjan, som länkar ihop alla dessa företag med varandra, är allvarligt skadad.
Svenskt Näringsliv för en tät dialog med regeringen och har förmedlat en samlad bild av läget i näringslivet. Vi har även lämnat konkreta åtgärdsförslag till regeringen med anledning av situationen.
Samtliga av de förslag som vi fört fram finns med i regeringens första krispaket för att hantera de ekonomiska konsekvenserna. Det handlar främst om åtgärder som underlättar företagens likviditet. Möjligheten till korttidsarbete för att kunna behålla medarbetare tidigareläggs också till den 1 maj.
Målet nu är att så långt som möjligt lindra de negativa effekterna på företag och jobb i Sverige. Att företagen är konkurrenskraftiga och kan anställa och betala ut löner är en förutsättning för hela vårt välfärdssystem. Företagen behövs för att finansiera exempelvis vård och omsorg, men just nu behöver även företagen vård och omsorg. Regeringens agerande är bra men det kommer att behövas ytterligare åtgärder. Vi har ställt om vår organisation för att fokusera på det akuta läget. Samtidigt får vi inte helt förlora oss i det kortsiktiga perspektivet. Vi fortsätter därför arbeta för ett gott företagsklimat och vi fortsätter verka för fler framtida entreprenörer. Det kommer att behövas.
Svenskt NäringslivFredagskrönika