Ansvarsfulla avtal som värnar företagens internationella konkurrenskraft är en grundpelare för god ekonomisk tillväxt. Avtalen måste ge utrymme för fler och växande företag och möjligheter att skapa nya jobb.
De svenska företagens internationella konkurrenskraft är avgörande för tillväxten, sysselsättningen och hela samhällsekonomin. Företagen måste ha kraft att konkurrera för att Sverige ska klättra, inte halka efter i kunskap, välfärd och ekonomisk utveckling.
Svenskt näringsliv är starkt exportberoende. Värdet av den svenska exporten motsvarar 55 procent av bruttonationalprodukten (BNP). För att de exporterande företagen ska vara konkurrenskraftiga får inte kostnaderna öka snabbare än i andra länder. Avtalen i den internationellt konkurrensutsatta sektorn måste därför utgöra ett märke som är styrande även för övriga branscher.
De exporterande företagen kan inte höja priserna mer än sina konkurrenter för att kompensera sig för ökade kostnader. Om kostnaderna blir för höga förlorar de svenska exportföretagen i konkurrenskraft vilket leder till minskade intäkter, försämrad lönsamhet och lägre sysselsättning.
Därför ska de internationellt konkurrensutsatta företagen vara först med att träffa nya kollektivavtal om löner och andra villkor. Det kallas att "sätta märket". Avtalen fungerar som riktmärke eller norm för avtalen i andra sektorer. En sund lönebildning som värnar konkurrenskraften och tillväxten måste bygga på att alla ställer upp på den principen.
Avtalsrörelse och förhandling