Trots att Transportarbetareförbundet krävde högre löneökningar än alla andra fackförbund har nu Transportavtalet landat på märket. ”Det vi kan konstatera är att det är inom kostnadsramen på 6,4 procent”, säger Mattias Dahl, vice vd.
Tre dagar efter att industrins parter tecknade avtal är ytterligare ett tungt avtal på plats: Transportavtalet, som tecknas mellan Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Transportarbetareförbundet.
– Ja, vi är i mål, med ett samlat avtalsvärde på 6,4 procent över två år. Vi håller oss inom ramen för märket, säger Marcus Dahlsten, som är vd för Biltrafikens Arbetsgivareförbund och Transportföretagen.
Lönevärdet i avtalet är som högst 6,3 procent och som lägst 6,2 procent. Skillnaderna beror på att åkerierna fått avräkning om 0,1 procent 2025 för en ändring om att lastbilsförare får rätt till kvalificerat OB-tillägg på fredagskvällar, och att arbetsgivarna ersätter kostnaden för läkarintyg som krävs för tung behörighet. Utöver det har alla fått avräkning på 0,1 procent för 2026 som rör om en avsättning till deltidspension.
Transport hävdar i sin kommunikation att att det samlade avtalsvärdet är 6,8 procent. Det stämmer inte.
– Jag tror att de helt enkelt behöver sätta den bilden och räknar därför utan de två avräkningsposterna, säger Marcus Dahlsten.
– Vi är överens om vad det kostar. Men det är klart att det inte är bra oss parter emellan att det blir så här en gång till. Så kan vi inte ha det, säger Marcus Dahlsten och menar att fack och arbetsgivare kommunicerade olika siffror även när Transportavtalet hade tecknats för två år sedan.
Även Mattias Dahl, vice vd, är tydlig med att Transportavtalet följer märket som industrin har satt.
– Vi har tittat och granskat avtalet i god samverkan på arbetsgivarsidan. Det vi kan konstatera är att det är inom kostnadsramen på 6,4 procent. Så Transportarbetarförbundets påstående är obegripligt, säger han.
Även under förra avtalsrörelsen kom Transportarbetarförbundet med liknande påståenden.
– Då hade vi en liknande kommunikation från deras sida som skapade irritation och frågetecken, eftersom även det avtalet var på märket.
Efter att parterna inom industrin kom överens i tisdags har flera tunga avtal skrivits på:
– Det är glädjande och positivt för varje avtal som sluts. Vi har sett att TechSverige har ingått avtal, nu ser vi också att Transportföretagen och Svensk Handel ingår avtal. Alla avtal är viktiga men det här är tre tunga avtal som omfattar många företag och medarbetare, säger Mattias Dahl.
Mattias Dahl trycker också på att överenskommelserna inte har framtvingats med hjälp av hot om stridsåtgärder.
– Nu cementeras och etableras kostnadsramen och märket. Det är dessutom väldigt bra att det sker efter förhandling på det sätt som det ska vara, säger han.
Förhandlingarna sker mot bakgrund av en allt oroligare omvärld med tullar och geopolitiska utmaningar.
– Vi ser med oro på alla utspel och de förändringar som nästan sker på dagsbasis efter Trumps tillträde. Det skapar osäkerhet och svåra förutsättningar för företagen att planera. Då är det positivt att arbetsmarknadens parter på sedvanligt sätt respekterar märket.
Avtalsrörelse och förhandling