Fler blir arbetslösa om regeringens förslag att permanenta den höjda a-kassan blir verklighet. Det konstaterar Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt och får rätt av forskningen. ”Arbetslinjen behöver förstärkas, inte försvagas”, säger han.
När statsminister Magdalena Andersson (S) i sitt första maj-tal lovade att permanenta den höjda a-kassan fick det många experter att reagera kraftigt. En av dem är Svenskt Näringslivs chefsekonom, professor Sven-Olov Daunfeldt.
– Förslaget om höjd a-kassa kommer att kosta mycket mer än vad statsministern säger eftersom det har en påvisad negativ effekt på sysselsättningen, säger han.
De danska forskarna Torben M. Andersen, Michael Svarer och Rune Majlund Vejlin gjorde för några år sedan en litteraturgenomgång av studier om vad som händer när a-kassan ökar. 24 av de genomgångna 28 studierna visar tydligt på att arbetslösheten förvärras när a-kassan höjs. De fyra sista studierna har liknande resultat, men inte lika tydligt.
I höstas gjorde Svenskt Näringsliv en undersökning som visade att om den tillfälligt höjda a-kassan skulle permanentas skulle det innebära 40 000 färre sysselsatta i Sverige.
– För att man ska få en trovärdighet i den ekonomiska politiken är det viktigt att tillfälliga stöd är tillfälliga, sa Svenskt Näringslivs biträdande chefsekonom Jonas Frycklund då.
Just nu kokar den svenska arbetsmarknaden. Sju av tio företag har svårt att rekrytera och tre av tio rekryteringsförsök misslyckas helt. Samtidigt är jobbannonserna i Arbetsförmedlingens platsbank rekordmånga. Att statsministerns besked kommer i ett sådant läge gör problemet än värre, enligt Sven-Olov Daunfeldt.
– I ett läge när många företag har problem att hitta rätt kompetens är detta fel väg att gå. Arbetslinjen behöver förstärkas, inte försvagas ytterligare, säger han.