Sänkt arbetsgivaravgift för unga är en träffsäker åtgärd för att få bukt med den ökande arbetslösheten. Det menar Johan Lidefelt, nationalekonom. ”Med sänkningen blir det inte bara billigare att anställa unga. Ny forskning visar även att övriga anställningar blir fler och att företagen investerar mer”, säger han.
Hur stort är problemet med den ökande ungdomsarbetslösheten?
– Det är ett allvarligt problem när unga blir arbetslösa eftersom de ofta har lite arbetslivserfarenhet och därför svårare att hitta tillbaka till ett jobb. Det är också tydligt att arbetslösheten för unga nu ökar kraftigt och det måste vi ta på allvar.
Det finns en kritik som går ut på att det inte är effektivt att sänka arbetsgivaravgifterna för unga om man vill minska arbetslösheten bland unga. Vad tycker du om den?
– Nu har vi en situation med en stegrande ungdomsarbetslöshet och då behöver regeringen agera på det, men frågan är hur. En mycket viktig sak att förstå här är att vi vet mer om den här typen av nedsättningar eftersom forskningen det senaste året har visat att de ger fler jobb än vi tidigare trodde. Det handlar om två forskningsstudier som oberoende av varandra har funnit att den förra nedsättningen både skapade fler jobb och mer investeringar i företagen, än vad man tidigare funnit.
Varför är det effektivt att sänka arbetsgivaravgifterna för unga?
– Det minskar kostnaden för att anställa unga, och då anställs fler unga, i korthet. Men forskningen visar också att övriga anställda blir fler och att företagen som får nedsättningen också investerar och växer mer än de som inte får den. Pengarna används alltså i verksamheterna, och det är precis det som vi nu behöver.
På vilket sätt gör det mer attraktivt för arbetsgivare att anställa en ung oerfaren person?
– Skattesänkningen minskar kostnaden och risken för arbetsgivaren. För de företag som redan har unga anställda innebär nedsättningen en kapitalinjektion som enligt forskningen både används för att anställa fler unga, men också övriga. Pengarna stannar inte i bolagen utan investeras för att företagen ska växt. Det här är väldigt intressanta fynd från de senaste årens forskning. Tidigare studier hade helt enkelt inte tittat på alla dessa effekter, och därmed har de underskattat reformens positiva effekter.
Finns det andra åtgärder som kan bidra till att minska ungdomsarbetslösheten?
– Det finns det. Arbetsförmedlingen måste se till att unga fortsätter att söka de lediga jobb som finns. Vissa tror att det inte finns några lediga jobb alls men så är det inte. Det finns färre jobb nu, men det är viktigt att jobbsökandet inte stannar upp, för då har man inte någon chans att få ett jobb. Även utbildningar kan spela en roll. Exempelvis finns det nu fler platser och korta kurser på YH-utbildningar, och de kan göra att unga får en bättre chans till jobb när de är klara med den. YH har en tydlig koppling till näringslivets behov och därför funkar de bättre än mycket annat. Men den effekten tar ett par år innan vi ser.