Den gröna omställningen pågår för fullt inom näringslivet trots geopolitiska utmaningar och oroande tecken på att flera länder drar i bromsen. ”Det kan hända snabbare än vi tror även om vi på vägen dit har några hack i kurvan”, säger Jan-Olof Jacke, vd.
Tyskland monterar ned kärnkraften och talar också om att det planerade stoppet för bensinbilar måste skjutas på framtiden. Donald Trump hyllar oljeindustrin, bland annat. Samtidigt ser det ut som det pågående klimatmötet i Baku i Azerbajdzjan når ett klent resultat och på hemmaplan krisar Northvolt.
Jan-Olof Jacke, vd, är oroad över utvecklingen, men betonar samtidigt att det inte finns några alternativ än att fortsätta på den inslagna vägen.
– Det vi behöver göra är att hålla i de förutsättningar vi har, ta ledartröjan och då behöver vi hjälp på vägen från politiken, sa Jan-Olof Jacke, vd, på en konferens arrangerad av Svenskt Näringsliv, Den stora omställningsdagen.
– Det finns ingen tvekan om att omställningen kommer att hända och att det kan hända snabbare än vi tror även om vi på vägen dit har några hack i kurvan.
Företagsrepresentanterna som deltog på konferensen betonade vikten av att investeringarna inte bromsas av politisk osäkerhet och kortsiktiga beslut. Scania är till exempel beroende av ett helt ekosystem, från tillgång till grön el och standardisering till snabbare tillståndsprocesser.
– Vi har investerat miljarder i den här omställningen. För oss är elektrifiering inte längre bara en konkurrensfördel utan en do or die-situation, sa Jenny Katos, global chef för Public Affairs på Scania.
Joachim Nordin, vd på Skellefteå Kraft, anser att ökat samarbete och lokala industrikluster är vägen framåt och Ludwig Zetterström, COO med nordiskt ansvar för Swerock och Peab Asfalt, anser att regelverken ofta bromsar innovation.
– Vi har stångats med att dyrka upp regelverk. De svenska standarderna påverkar ju vår möjlighet om vi får leverera våra nya innovationer och vårt material eller ej. Viljan att snabbt uppdatera och förändra regelverken har begränsat hastigheten i omställningen, sa han.
Trots utmaningarna ser företagen stora möjligheter för Sverige att bli en förebild globalt.
– Vi behöver behålla ledartröjan i klimatfrågan. De höga kraven som vi har haft i Sverige har varit en framgångsfaktor för svensk industri och omställning. Tappa inte det. Det vore förödande, sa Jennie Cato.
Men om det tidigare fanns två utmaningar, att klara av tillväxt och klimatomställning, har de geopolitiska utmaningarna nu blivit den tredje faktorn att ta hänsyn till för världens länder.
Vi har levt gott under 30–35 år av liberal globalisering, konstaterade Björn Fägersten, geopolitisk expert, där tillväxt har varit det främsta målet. Nu har det förändrats i grunden.
– Jag skulle säga att egentligen alla aktörer idag i världen brottas med den här triangeln, det vill säga tillväxt, säkerhet och omställning. Sen har man väldigt olika förutsättningar att klara av det, sa han.
I vissa fall har säkerhetspolitiska beslut drivit på klimatomställningen. Ett exempel är hur Europa efter Rysslands invasion snabbt valde att minska beroendet av rysk gas, vilket ledde till ökade investeringar i förnybar energi, inte minst i Tyskland. Samtidigt har det blivit tydligt att Tysklands väg – att montera ned kärnkraften – gör att utvecklingen går i motsatt riktning. Bland annat löser landet det med mer fossilt i bränslemixen.
Det är inte lätt att klippa banden till den ryska gasen när ett land bara satsar på förnybart.
– Tysklands klimat- och näringsminister Robert Habeck sade redan när han fasade ut de sista kärnkraftverken att vi har inget elproblem, vi har ett gasproblem. Men nu säger han tillsammans med den tyska energimyndigheten att industrin måste anpassa sin produktion efter tillgången på förnybar energi. Jag är inte säker på att industrin är förtjust över det förslaget, sa Staffan Reveman, expert på tysk energipolitik
Samtidigt innebär Kinas ökande dominans och starka position inom grön teknik att västvärlden står inför nya typer av beroenden. Ur ett hållbarhetsperspektiv kan det vara rationellt att låta kineserna förse européerna med billiga batterierna, men ur ett säkerhetsperspektiv är det antagligen förödande.
– Det är slut på den härliga tiden då det fanns gratis och kravlös energi från Ryssland och enorma och villkorslösa marknader i Kina. Det är slut på enkla lösningar som löser vår energimix och gör att vi tjänar en massa pengar, sa Jakob Hallgren, direktör på Utrikespolitiska Institutet.
Johan Kuylenstierna, generaldirektör på Formas, noterade också att Nato i sin senaste analys New World Order placerade klimatförändringar och hot mot den biologisk mångfalden som de största hoten framöver.
– Politikens viktigaste uppgift är att skapa ett narrativ om vikten av omställningen och varför den är positiv för alla, sa han.
Det finns också oroande tecken på att det blir allt svårare att få med medborgarna i arbetet med att minska utsläppen. Sådant känner politikerna direkt.
Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar, ser hur väljarna i val efter val har röstat för politiker som snarare bromsar utvecklingen än snabbar upp den.
– Med tanke på den ekonomiska situationen som vi har haft en längre tid så slår vardagsekonomin allt. Det ser vi i USA. Det ser vi i Argentina. Det ser vi i en massa andra länder. För medborgarna blir det så mycket enklare än att förhålla sig till saker som sker nu än till sådant som kanske sker senare. Klimatfrågan känns inte riktigt lika aktuell som inflation, lön och jobb, sa hon.
Men ett som är säkert är att det svenska näringslivet arbetar på för att minska utsläppen. Omställningen är inte synonym med vad som händer i norra Sverige eller om Northvolt klarar av sin rekonstruktion.
– Sverige är bra i omställningsutvecklingsresan för att vi är bra på innovation. Vi skapar mervärde genom fossilfrihet, sa Svante Axelsson, nationell samordnare på Fossilfritt Sverige.
– Det är en svensk tradition att vi alltid ligger i framkant, så vi är lämpade att ligga först även i den här utvecklingsresan då vi har höjt värdet av våra produkter. Det är mer värt om det är fossilfritt. Det är mer värt om det inte ger utsläpp av koldioxid.
Det gäller att förklara både för politiken och väljarna att det inte finns en annan väg, menar han. Inte om man inte lockas av sotdöden.
Karin Johansson, vice vd, håller med om att kommunikationen är viktig:
– Jag kommer från sälj när jag var marknads- och försäljningschef på Microsoft. Det som gav resultat då var att jobba hårt, att komma ut och nöta. Vi måste ut och prata om omställningen, det påverkar politiken, sa hon.
KlimatHandel och hållbarhetHandel och säkerhet