Den 20 januari svärs Donald Trump in som USA:s president. Det råder stor osäkerhet kring vad en andra mandatperiod för Trump kommer att innebära. Inom utrikes- och säkerhetspolitiken, men också för de ekonomiska relationerna över Atlanten, skriver Jan-Olof Jacke, vd, och Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor, på DI debatt.
På handelsområdet finns oroväckande signaler om nya och högre tullar, som riskerar att fördyra för företag och konsumenter, men som också hotar stabiliteten i den regelbaserade handelsordningen. Det finns även frågetecken kring USA:s klimatpolitik och den gröna omställningen.
USA är Sveriges tredje viktigaste marknad för varuexport, bara Tyskland och Norge är större. Vår handel med USA är dessutom tjänste- och kunskapsintensiv, vilket skapar stora värden och bidrar till tillväxt och högproduktiva jobb.
Handel är inget nollsummespel. Det amerikanska näringslivet är djupt integrerat i världsekonomin och dess globala värdekedjor.
I en integrerad världsekonomi där värdekedjor sträcker sig över många länder är USA:s betydelse för svensk ekonomi större än vad exportstatistiken antyder. Även det omvända gäller. USA har en stor hemmamarknad, men möjligheterna att göra affärer med Europa spelar stor roll för landets ekonomi och konkurrenskraft. Handel är inget nollsummespel. Det amerikanska näringslivet är djupt integrerat i världsekonomin och dess globala värdekedjor.
Cirka 150 000 svenska arbetstillfällen är direkt eller indirekt kopplade till vår export till USA. Om man inkluderar kringliggande produkter och tjänster är antalet ännu högre. Över 750 svenska företag har verksamhet i USA.
De långsiktiga kostnaderna för tullarna och en mer sluten handelspolitik är svåra att beräkna, men det är tydligt att USA:s export skulle drabbas negativt och försvaga även det amerikanska näringslivet. Det finns en insikt om detta i USA. Washington-baserade Peterson Institute har beräknat att det amerikanska medianhushållet skulle förlora 2 600 dollar per år om Trumps föreslagna tullar blir verklighet.
Tillsammans med våra europeiska systerorganisationer och amerikanska partners arbetar vi för att lyfta vikten av fortsatt handel mellan EU och USA. Det handlar om ekonomi, men också om att vårda band som går djupare. Det finns många starka skäl för att relationerna mellan Europa och USA snarast behöver fördjupas. Vårt beroende av USA är tydligt, men USA behöver Europa för att hantera de utmaningar landet står inför.
Sverige och Europa behöver agera för att påverka utvecklingen, inte bara låta sig påverkas. Svenskt Näringsliv är idag aktivt i både europeiska och internationella sammanhang för att lyfta dessa perspektiv och påverka den europeiska politiken. Det är viktigt att även den svenska regeringen är det.
Europa kan behöva svara med riktade tullar för att få USA att dra tillbaka sina åtgärder. Men det är viktigt att motåtgärder är balanserade.
Om USA inför tullar mot europeiska företag, måste EU noga överväga hur vi ska svara. Europa kan behöva svara med riktade tullar för att få USA att dra tillbaka sina åtgärder. Men det är viktigt att motåtgärder är balanserade, för att inte skada oss själva eller eskalera en handelskonflikt. Det är också viktigt att EU:s agerande fortsätter hålla sig till Världshandelsorganisationen WTO:s regler.
EU är en global handelspolitisk spelare. Det är viktigt att vi håller ihop och inte låter någon spela ut europeiska länder mot varandra. Vi kommer påverkas av USA:s agerande, men det finns områden där vi kan och ska agera självständigt.
Det nyligen färdigförhandlade frihandelsavtalet med MERCOSUR-länderna i Sydamerika är ett bra exempel på hur EU kan stärka handelsrelationerna med andra. Förutom att stärka banden till Sydamerika skickar avtalet en stark politisk signal om att EU står upp för fri och regelbaserad handel. EU bör fortsätta att förhandla och sikta mot nya handelsavtal med andra länder.
Samtidigt är ett konkurrenskraftigt Europa vår viktigaste styrka i en osäker omvärld. Att stärka EU:s konkurrenskraft är en utmaning vi själva äger, och som blir än mer angelägen om USA som en följd av Trumps politik får lägre energipriser, lägre bolagsskatt och en lättare regleringsbörda inom viktiga framtidsbranscher.
Vi ska fortsätta utveckla goda relationer med USA och samarbeta på alla områden där våra intressen möts.
Sverige – och det svenska näringslivet – har en stark och trovärdig röst i handelsfrågor inom EU och vi har en lång och god relation med USA. Vi har en möjlighet och ett ansvar. Den svenska regeringen behöver driva på för att EU:s nya kommission prioriterar en fördjupad inre marknad, fler handelsavtal, enklare gemensamma regler och ett mer konkurrenskraftigt Europa.
Vi ska fortsätta utveckla goda relationer med USA och samarbeta på alla områden där våra intressen möts. Mycket förenar oss; ekonomiskt, men också socialt, kulturellt och politiskt. De relationerna är viktigare än någonsin. Vi ska vara förberedda på vad som kan komma, men påminna om att den transatlantiska relationen är viktig för båda sidor.
För det svenska näringslivet är detta en självklarhet och en del av det dagliga arbetet.
Läs artikeln på www.di.se
Handel och säkerhetFrihandel och handelspolitikSäkerhetspolitik och totalförsvar