Samtidigt som det pågår intensiva debatter i Sverige om huruvida den gröna omställningen är möjlig, fortsätter stora delar av världen med att fokusera på kraftfulla klimatåtgärder. En sådan målmedvetenhet märks särskilt i länder som Marocko, som snabbt rör sig framåt med ambitiösa miljö- och klimatsatsningar.
Efter några inspirerande dagar i Marocko som en del av förberedelserna inför COP29, blev det tydligt att både Sverige och Marocko står inför brådskande klimatutmaningar, inte bara vad gäller att begränsa utsläpp utan också att anpassa samhällena till de förändringar som klimatkrisen medför. Dessutom finns en gemensam syn på att den gröna omställningen inte bara är en utmaning utan också innebär stora möjligheter för samhällsutvecklingen, där resilienta värdekedjor och ett cirkulärt tänk kring resurser står i centrum.
För att möta dessa utmaningar krävs det att innovativa lösningar står i centrum. Det handlar inte enbart om teknisk utveckling utan också om att skapa en ekonomisk tillväxt som är hållbar och konkurrenskraftig. Svenska företag spelar redan en betydande roll på den marockanska marknaden, där de driver på utvecklingen inom områden som lokal kapacitetsuppbyggnad, jobbskapande, och kompetensutveckling genom exempelvis yrkesutbildningar. De bidrar också till att främja sociala reformer, som införandet av pappaledighet, utöver tekniska lösningar inom energi, mobilitet, digitalisering, samt hälso- och sjukvård.
Den privata sektorn spelar en avgörande roll i att driva hållbar utveckling framåt. Med utmaningar som stigande temperaturer, begränsade resurser, geopolitisk instabilitet och digitala och ekonomiska förändringar finns det en möjlighet att skapa nya globala partnerskap. Dessa globala lösningar kommer att generera nya affärsmöjligheter, där innovation blir en nyckelkomponent för att hantera gemensamma utmaningar. Strategiska partnerskap och synergier över sektorer, länder och regioner är därför avgörande för framgång.
Innovativa partnerskap är ett centralt tema, och det är viktigt att närma sig klimatåtgärder med ett systemövergripande perspektiv som integrerar alla tre dimensionerna av hållbarhet: ekologisk, ekonomisk och social. Det är detta holistiska synsätt som vi betraktar som verkligt ledarskap, där ekonomisk utveckling går hand i hand med koldioxidminskning och social hållbarhet.
Trots de utmaningar som en så omfattande omställning innebär – och även om det ibland sker bakslag – är det viktigt att inte fastna i dessa tillfälliga hinder. Den gröna omställningen är en enorm process som kräver ständig utveckling, ofta genom trial and error. Fokus bör snarare ligga på att utveckla de rätta policys som möjliggör för svenska företag att fortsätta vara ledande inom hållbar utveckling, både i Sverige och internationellt. Länder som Marocko erbjuder spännande samarbeten och möjligheter för detta.
Slutligen är det värt att lyfta fram det goda samarbetet mellan Sverige och Marocko, och Sveriges ambassad i Marocko som spelar en viktig roll i att främja hållbar affärsutveckling och stärka de bilaterala relationerna mellan länderna. Vi vill rikta ett stort tack till Ambassaden som skapade ett fantastiskt program med besök på ministerier, universitet, tankesmedjor och multilaterala utvecklingsbanker, Business Sweden, CGEM och det imponerande industrihamnskomplexet Tanger Med.
SLSD – Swedish Leadership for Sustainable DevelopmentMiljö och hållbar tillväxt