Skinnskatteberg har en dominerande industri, världskoncernen Systemair. Under flera år har dess grundare Gerald Engström försökt få politiker och tjänstemän att förstå vikten av ett gott företagsklimat. Nu har han tröttnat. ”Jag uppfattar det som om de bara vill jävlas med mig. De vill visa sin makt”, säger han och hotar med att byta bostadsort.
288, 286, 289, 289. Det är Skinnskattebergs placering i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet de senaste åren. Kommunen ligger i Bergslagen och har en dominerande arbetsgivare, börsföretaget Systemair. Industriföretaget har verksamhet i hela världen, men huvudkontoret ligger i Skinnskatteberg. På kontoret och i produktionen arbetar 400 personer, många av dem bor i kommunen.
Systemairs koncernchef Gerald Engström har under många år legat på kommunen om behovet av att förbättra företagsklimatet, men inget har hänt. Han upplever att han blir motarbetad av tjänstemän och politiker.
– Man måste ha en dialog med företagen – man kan inte bara säga ”vi tycker så här” och sedan besluta. Vi måste komma fram till lösningar tillsammans, säger han.
Som ortens dominerande arbetsgivare har Gerald Engström engagerat sig i flera lokala angelägenheter och har därför kommit att sätta sin prägel på både debatt och centralort, inte bara som arbetsgivare. Han har sanerat gammal industrimark, medverkat vid tillkomsten av ett nytt bostadsområde och i samband med sin 60-årsdag 2008 donerat 10 miljoner kronor till en inomhushall för fotboll.
Gerald Engström har och har haft många synpunkter på hemkommunen – som bland annat rör de avgifter som kommunen kräver av den ideella verksamheten som sköter fotbollshallen – och bristande kompetens bland politiker och tjänstemän. Han har bland annat föreslagit att Skinnskatteberg ska slås ihop med grannkommunerna Fagersta och Norberg med syftet att få till en bättre och effektivare förvaltning.
Men det som fick bägaren att rinna över för Gerald Engström var en kontrovers som inleddes förra sommaren. Allt började med att den herrgård som Geralds fru Wenche driver, Färna Herrgård & Spa med 25 anställda, fick en hög vattenräkning på cirka 200 000 kronor istället för cirka 70 000 kronor. Man fann en läcka och kom överens med kommunchefen Nima Poshin och tekniska chefen Thomas Lemnell om att vattenräkningen skulle justeras.
Under fem månader mättes vattenförbrukningen för att räkna fram en normalförbrukning – normal praxis, enligt Engström – men tjänstemännen valde att ignorera mätresultatet.
För Gerald Engström är det inte storleken på avgiften som skaver, utan principen. ”Som företagare måste jag alltid hålla ingångna löften”, skriver han i ett brev till kommunen. ”Det förväntar jag mig även av kommunens företrädare”.
När han i somras försökte få igång en dialog med kommunen för att diskutera ärendet fick han en mötestid tre månader senare. Han valde att åka till kommunhuset på vinst och förlust för att ta diskussionen direkt med Nima Poshin.
– Jag stod och väntade på kommunhuset. Då var han inte glad. Jag fick en utskällning efter noter. Han sa: ”Tro inte att ditt ärende ska gå före. Du är bara intresserad av kommunens pengar.”
Relationen mellan Gerald Engström och kommunen har blivit så infekterad att han överväger att lämna kommunen. Det handlar förstås inte om att flytta företaget, utan att han och hans fru lämnar den kommun som de bott och verkat i 25 år.
Under hösten skickade dåvarande ordförande i kommunstyrelsen Lars Andersson ett brev till Gerald Engström. Budskapet i brevet är att kommunen inte kan tillmötesgå hans begäran bara för att han är ortens största företagare.
Är det inte i själva verket så att du, vilket Lars Andersson antyder, vill bli särbehandlad?
– Nej, jag tycker inte det. Jag vill bara bli korrekt behandlad. Om jag till exempel vill ha ett möte med kommunchefen så ska jag kunna få det i rimlig tid, säger Gerald Engström.
Även Kristin Lahed, regionchef på Svenskt Näringsliv, har försökt få till ett möte för att lösa konflikten, men utan resultat.
– Jag tycker att det är både beklagligt och oroande att Skinnskatteberg kommun inte vill föra dialog med en av kommunens företagare. Under flera år har Skinnskattebergs företagsklimat varit ett av Sveriges sämsta. Signalerna från företagen har varit tydliga, men kommunen fortsätter att vara tondöv, säger hon.
Enligt Lars Andersson så har tjänstemännen skött ärendet bra. Hans uppfattning är att de försökt tillmötesgå Gerald och Wenche Engström.
Men ska det dröja tre månader innan man får till ett möte?
– Jag kommer inte ihåg vad som hände. Men det är självklart att mötet ska äga rum inom rimlig tid. Det är svårt att säga varför det drog ut på tiden.
Ska en företagare behöva bli utskälld?
– Jag känner inte till några detaljer om det, men jag vet att de var i vestibulen i kommunhuset. Men jag vet inte vad som sades.
Vad säger du om att kommunens största privata arbetsgivare är så kritisk mot företagsklimatet?
– Det är självklart att det vore bra om Gerald var en ambassadör för kommunen och att han hade en annan uppfattning om företagsklimatet här.
– Men jag har inte träffat någon som är så skarpt kritisk som Gerald. I de diskussioner som jag har haft i vårt näringslivsråd så har jag inte mött den typen av reaktioner även om man kan vara kritisk i detaljfrågor.
I Svenskt Näringslivs ranking (där ni ligger på 288e plats) väger företagens åsikter om kommunen tungt. Det tyder väl på att fler tycker som Gerald Engström, eller?
– Jag har hört att man har haft synpunkter, men inte av den hårda kalibern.
Det enda ljuset i mörkret som Gerald Engström ser det är den nya kommunledningen med Carina Sándor (FP) i spetsen. Samtidigt fortsätter tjänstemän och politiker att hänvisa till varandra i den infekterade frågan om vattenläckan. Uppmaningen han får är att överklaga till Statens va-nämnd
– Visst, det kan jag göra, men måste jag det? Nej, jag vägrar. Det handlar ju om min kommun. Det är inte så vi ska lösa problem, säger han.