Ungdomar är betydligt oftare korttidssjuka än äldre, enligt företagshälsovården Feelgood. Tröskeln för unga att stanna hemma från jobbet är låg, menar Charlotte Wallin, chefsläkare. ”De söker i mycket större omfattning sjukvård för bagateller”, säger hon.
Feelgoods senaste jobbhälsorapport visar att unga är korttidssjukfrånvarande dubbelt så ofta som sina äldre kollegor. Medan äldre gruppers korttidssjukfrånvaro gick tillbaka efter pandemin hänger den höga frånvaron kvar för dem i åldern 20–30 år. Där har den till och med ökat något.
– På sikt får det ekonomiska konsekvenser och leder till försämrad produktivitet. Framför allt gör vår befolkningspyramid att allt färre kommer att behöva försörja allt fler. Redan idag har vi stora svårigheter att rekrytera inom många yrken, hemtjänsten till exempel, säger Charlotte Wallin, chefsläkare på Feelgood.
Samtidigt visar statistiken inte på några ökade eller typiska medicinska riskfaktorer för sjukdom hos de unga. Personer i åldern 20–30 år skiljer heller inte ut sig med att ha arbeten som är särskilt fysiska tunga eller stressiga, snarare tvärtom.
Det som däremot visar sig är att personer mellan 20 och 30 år känner mindre meningsfullhet och delaktighet i sitt arbete jämfört med sina äldre kollegor.
Charlotte Wallin tror att det kan bero på att de är vana vid att komma till tals i sin familj och att ha haft mycket att säga till om i skolan. Men i yrkeslivet, på en arbetsplats där de tillhör de minst erfarna, kommer de plötsligt inte till tals på samma sätt.
– Deras föräldrar tillhör en generation som har varit väldigt stöttande. De har gått före som en krockkudde för att skydda sina barn från allt ont, säger hon.
Det leder till att barnen när de blir vuxna i vissa avseenden har en sämre förmåga att hantera olika problem, vilket också inkluderar ohälsa, enligt Charlotte Wallin.
– De söker i mycket större omfattning sjukvård för bagateller. Den som tror sig lida av ett allvarligt hälsoproblem som kräver sjukvård har troligtvis också en lägre tröskel för att stanna hemma från arbetet.
Något som kan bidra till den höga korttidssjukfrånvaron hos unga är att de tillhör den första nya generationen på arbetsmarknaden efter covid, då alla uppmanades att stanna hemma vid minsta symptom. Efter pandemin återgick de äldre till ett tidigare mönster medan de yngre inte hade någon sådan tidigare norm.
Många unga upplever att de har en dålig hälsa trots att de är ganska friska och har det väl förspänt, påpekar Charlotte Wallin.
– Ofta har de inte någon riktig känsla av vad som är förväntat – vad som är normalt att känna. Det är ju inte alla dagar som man känner sig på topp men man kan ju vara på arbetet ändå. Där finns en diskrepans mellan generationer, säger hon.
I Feelgoods statistik sticker unga ut som en åldersgrupp som har sämre balans mellan krav och resurser. Det handlar då inte främst om arbetet utan om brist på återhämtning i det privata.
– De är den första generationen som har varit uppkopplad sedan de var barn. De har krav på sig själva att vara ständigt uppkopplade, få många likes på sociala medier och att passa in. Det påverkar sömn och återhämtning.
Allt detta tillsammans med att unga vill ha en större frihet och generellt inte ser arbete och karriär som lika viktigt som äldre generationer, är problematiskt, betonar Charlotte Wallin.
Vi kan inte utgå ifrån att de här attityderna försvinner av sig självt.
Här har arbetsgivare och chefer ett stort jobb att göra för att möta unga personer, anser hon. Det handlar om att lyssna in unga medarbetare, ta dem på allvar och vara tydlig med sina förväntningar.
– Där måste vi tänka till på hur de unga ska lockas till att göra det arbetet som måste göras. För de är inte lata. Det är en grupp som ofta har presterat väl i skolan och som har mycket resurser och stor potential. Men det behöver lockas fram lite.
Arbetsgivare måste inte anpassa arbetet till de unga men däremot ha med sig det perspektivet och se det som ett utvecklingsområde framåt.
– Annars kanske de unga aldrig lär sig. Vi kan inte utgå ifrån att de här attityderna försvinner av sig självt. Vi vet inte säkert att det vänder tillbaka hos kommande generationer.
Hittills är det mest företag i branscher med många unga medarbetare som är medvetna om problemet. De har förstått att de inte kan ha det så här och säger att ”vi måste hitta ett sätt att få tillbaka våra unga medarbetare och att de inte stannar hemma”, enligt Charlotte Wallin.
– De försöker hela tiden ha en dialog med sina unga medarbetare, göra dem delaktiga i arbetet, coacha dem och få dem att förstå att de är betydelsefulla på arbetsplatsen.
Socialförsäkringar och arbetslöshetsförsäkringFramtidens arbetsmarknadSjukfrånvaroSocialförsäkringsfrågorArbetsgivarfrågor