Många unga har inställningen att arbetsgivaren ska vara glad över att de är på jobbet och har de inte lust att jobba så sjukskriver de sig, menar stjärnkocken Tommy Myllymäki. ”Kanske har det curlats lite för mycket”, säger han.
Tommy Myllymäki tror inte att den unga generationen i grunden är arbetsskygg, men att det däremot är viktigt för dem att jobbet bidrar till deras egen utveckling. ”Idag handlar mycket om ”what´s in it for me?”.
På drygt tio år har korttidsfrånvaron fördubblats för unga mellan 20 och 30 år, enligt siffror från Feelgood. De är idag sjuka dubbelt så ofta som sina äldre kollegor.
Stjärnkocken Tommy Myllymäki driver restaurangen Aira i Stockholm som anställer många unga. Han märker av att det är allt vanligare att de sjukanmäler sig och stannar hemma från jobbet.
– Generellt tror jag att unga idag har en annan mentalitet än den vi som växte upp på 70–80-talen har. Självklart ska den som är sjuk inte jobba, men jag har märkt att unga oftare stannar hemma vid mindre förkylningar medan vi som är lite äldre biter ihop och går till jobbet även om vi är lite snoriga. Kanske har det curlats lite för mycket från 2000-talet och framåt, säger han.
Många ungdomar har inställningen att arbetsgivaren ska vara glad över att de är på jobbet.
För den unga generationen tror han att mycket kretsar kring förväntningar som de har på ett jobb. Att de målar upp en bild av hur det ska vara på arbetsplatsen och hur deras roll ska vara, men när de sedan är på plats upplever de att det är på ett annat sätt.
– Risken för sjukskrivningar ökar för den som inte trivs eller som hade en annan förväntan på jobbet. Då kan det bli så att de sjukskriver sig allt oftare för att slutligen säga upp sig.
För att förhindra en sådan utveckling följer Airas hr-avdelning upp sjukskrivningarna regelbundet. Ett upprepat mönster av sjukskrivningar leder till ett samtal med medarbetaren om vad det kan bero det på, vad Aira som arbetsgivare kan göra och vad individen kan göra för att förbättra hälsan.
Men det är inte alltid det fungerar, enligt Tommy Myllymäki.
– Det låter hårt att säga det men vissa är också hopplösa fall. Det blir aldrig bättre, för det är så individen är. Att vissa sjukskriver sig för att de inte har lust att gå till jobbet kan bero på uppfostran hemifrån och att samhället har haft en annan kravspec redan från början i skolan och tidiga år.
Socialförsäkringsminister Anna Tenje ser flera möjliga orsaker till unga mellan 20 och 30 år är så mycket mer korttidsfrånvarande än sina äldre kollegor.
En av dem är att pandemin kan ha satt vissa spår i och med att korttidsfrånvaron bland unga inte har gått tillbaka.
En annan möjlig förklaring är att unga har en annan inställning till när det är aktuellt att sjukanmäla sig.
– Det kan bero på att det sker en attitydförändring mellan generationer som vi behöver jobba med. För det finns ju ingenting som indikerar att unga människor är mer sjuka än äldre.
– Jag tror att det handlar mycket om arbetsmoral och synen på hur viktigt det är att ha ett arbete och att göra rätt för sig. Det behöver vi definitivt arbeta med, för fortsätter trenden kan utvecklingen bli förödande, säger Anna Tenje.
Tommy Myllymäki tror inte att den unga generationen i grunden är arbetsskygg, utan att de flesta vill känna att de bidrar till samhället. Men det är också viktigt för dem att jobbet bidrar till deras egen utveckling.
– Idag handlar mycket om ”what´s in it for me” för den nya generationen på arbetsmarknaden. De söker sig snabbt vidare till ett annat jobb om de inte upplever att det finns tillräckligt många fördelar för att trivas och att arbetsplatsen inte ger dem så mycket personligen. Det krävs lite tålamod för det dyker ju inte upp nya projekt hela tiden – ibland är det lite transportsträcka.
Äldre generationer har en helt annan lojalitet till sitt arbete, konstaterar Tommy Myllymäki.
– Tidigare var man stolt över att ha ett jobb och man var rädd om det – det ville man inte bli av med. Idag ser det inte riktigt ut så. Många ungdomar har inställningen att arbetsgivaren ska vara glad över att de är på jobbet, och ”duger jag inte här så spelar det ingen roll – jag hittar något annat”.
Framtidens arbetsmarknadSocialförsäkringar och arbetslöshetsförsäkringSjukfrånvaroArbetsgivarfrågorSocialförsäkringsfrågor