Vanliga löntagare får i verkligheten inte behålla hälften av lönen, visar en ny undersökning.
Tre av fyra löntagare tror att de betalar mindre skatt än vad de i själva verket gör. Majoriteten får inte behålla hälften av lönekostnaden, men bara en av tio känner till det.
Det visar en undersökning som Svenskt Näringsliv genomfört.
– Att tre av fyra underskattar skatterna är ett problem. Det vore bättre om kunskaperna om skatternas omfattning var större, så att fler kan agera utifrån en korrekt bild av verkligheten, säger Johan Lidefelt nationalekonom.
I undersökningen har drygt 800 personer svarat på frågor om hur mycket skatt de tror att en vanlig löntagare betalar. Av svaren framgår att drygt sju av tio tror att man får behålla mer än femtio procent av en vanlig lön.
Inte ens var tionde svensk (9,8 procent) vet hur höga skatterna på vanliga löner egentligen är, och endast åtta procent överskattar skatterna.
För varje hundralapp som en arbetsgivare betalar för en medarbetare går 53 kronor till skatt, vid en månadslön på 30 000 kronor. För den som tjänar 45 000 kronor i månaden är skatten 56 procent.
Resultatet av undersökningen beror på att många skatter som tynger löntagare är väl dolda vilket vilseleder, anser Johan Lidefelt.
– Vi har beräknat den totala skattebördan på en genomsnittlig lön, med samma metod som Swedbank privatekonomi har gjort tidigare år. Det visar sig nu att kommunalskatter, arbetsgivaravgifter och konsumtionsskatter äter upp mer än halva lönekostnaden för vanligt folk. När vi jämför det med vad svenskarna tror, visar det sig att tre fjärdedelar inte vet detta utan underskatter skattebördan. Det är både ett ekonomiskt och ett politiskt problem.
– Först behöver skatterna sänkas och dessutom behöver kunskaperna om skatterna öka.
Skatter