Det ska bli stopp för asylsökande att söka arbetstillstånd utan att behöva lämna Sverige. Men eftersom reglerna införs allt för snabbt hinner inte företagen anpassa sig. Därmed riskerar de förlora nödvändig kompetens, skriver Amelie Berg, expert arbetsmarknad.
Den 12 mars beslutade riksdagen att möjligheten till så kallat spårbyte ska avskaffas. Lagändringen trädde i kraft den 1 april utan några särskilda övergångsbestämmelser. Spårbyte innebär att en person som fått avslag på sin asylansökan kan söka arbetstillstånd utan att behöva lämna Sverige. Tidsbegränsade tillstånd har beviljats om en individ har etablerat sig på arbetsmarknaden under asylprocessen, ansökt inom två veckor efter avslaget, och uppfyller kraven för ett arbetstillstånd i övrigt.
Förslaget om att avskaffa spårbytet finns i betänkandet Nya regler för arbetskraftsinvandring m.m. (SOU 2024:15) som presenterades i februari 2024. I samma betänkande finns även de näringslivsfientliga förslagen om medianlönekrav och myndighetsbaserad arbetsmarknadsprövning.
Regeringen har valt att plocka ut förslaget om att avskaffa spårbytet från betänkandet och sammanföra det i en proposition med förslag om ändrade preskriptionsregler och återreseförbud.
Det är olyckligt och helt orimligt att så pass ingripande lagändringar träder ikraft endast ett par veckor efter riksdagsbeslutet.
Det är olyckligt och helt orimligt att så pass ingripande lagändringar träder ikraft endast ett par veckor efter riksdagsbeslutet. Omställningstiden för företagen, kommuner och individer är i princip obefintlig. Inom loppet av ett par veckor riskerar företag att bli av med medarbetare med mycket kort varsel. Den förlorade kompetensen blir för många företag svår att ersätta, vilket kan ledda till ett stort ekonomiskt avbräck.
Svenskt Näringsliv har för att mildra de långtgående konsekvenserna vänt sig till Migrationsverket med en förfrågan om ett tillfälligt snabbspår för de medarbetare som ansöker om nytt uppehållstillstånd för arbete hos samma arbetsgivare efter återvändande till hemlandet. En sådan lösning skulle underlätta övergången för de företag som drabbas.
Arbetskraftsinvandring