Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över möjliga åtgärder för kvalitet och långsiktighet i fristående skolor. ”Vi välkomnar utredningen men det finns ett par punkter i direktiven som är bekymrande”, säger vice vd Karin Johansson.
Svenskt Näringsliv delar regeringens ambition att säkerställa kvalitet och långsiktighet i ägande och drift av landets skolor. Vi välkomnar därför en utredning som kan leda till skärpta insatser mot skolor som inte håller tillräcklig kvalitet. Det finns dock ett par punkter i direktiven som är bekymrande, enligt vice vd Karin Johansson.
– En mångfald av aktörer främjar konkurrens, valfrihet och kvalitetsutveckling. Alltför höga krav på ekonomiska muskler minskar möjligheterna för nya seriösa aktörer att etablera sig. Det gäller inte minst skolledare, personal- eller föräldrakooperativ som vill starta förskolor eller skolor, säger hon.
I det så kallade ”vinststoppet” ingår ett förslag om att en enskild huvudman enbart ska bedriva skolverksamhet i företaget och att enskilda huvudmän enbart ska kunna bedriva en skolverksamhet.
– Det är oklart hur denna åtgärd väntas bidra till förbättrad skolkvalitet. Självklart måste framgångsrika skolföretag kunna driva flera verksamheter, säger Karin Johansson.
Hon konstaterar att en allt större del av skolans finansiering sker genom riktade statsbidrag.
– Det är i sig en utveckling som kan ifrågasättas. Men de nya utredningsdirektiven syftar till att helt skära av denna finansiering till vinstdrivande skolor. Det är inte rimligt.
Svenskt Näringsliv välkomnar skärpta sanktionsmöjligheter mot skolor som inte håller tillräcklig kvalitet.
– Vinstbegränsningar är dock ett trubbigt och illa lämpat verktyg. Också granskningen av de kommunala skolornas kvalitet måste förbättras. Kvalitetskriterierna måste fokusera på kunskapsresultat med hänsyn till elevsammansättningen, säger Karin Johansson.
Fristående skolor