Senast år 2045 ska Sveriges nettoutsläpp av koldioxid vara noll och därefter ska Sverige vara klimatpositivt. Att Sverige har ambitiösa nationella klimatmål är bra och något som Svenskt Näringsliv står helt bakom. Därtill ska EU vara klimatneutralt senast år 2050.
Inom många sektorer genomförs teknikskiften och som kraftigt kommer att minska koldioxidutsläppen. Ett flertal branscher har gemensamt med Fossilfritt Sverige formulerat färdplaner, som anger hur de ska ställa om till fossilfritt. Stålproduktion med hjälp av vätgas, elektrifierade transporter och CCS inom cementframställning är exempel på tre betydelsefulla processer för Sveriges klimatmål. Gemensamt för många av de projekt som har möjlighet att sänka Sveriges koldioxidutsläpp är att de kräver tillgång till stora mängder el.
Klimatomställningen skapar också nya kompetens- och utbildningsbehov för företagen. De som anställs i dag behöver ha andra kunskaper än de som rekryterades för ett antal år sedan. Det ställer höga krav på en välfungerande kompetensförsörjning men kompetensbristen i näringslivet är sedan länge utbredd. Vart femte rekryteringsförsök i de svenska företagen misslyckas, ofta på grund av det inte finns kandidater med rätt kompetens.
Svenskt Näringsliv bjuder in till ett seminarium där vi presenterar en rapport om klimatomställningens kompetensutmaningar med resultat och slutsatser respektive reformförslag. Det är nödvändigt för att näringslivet och Sverige ska klara klimatomställningen, uppnå klimatmålen och stärka företagens – och Sveriges – konkurrenskraft i en värld i stark förändring.
Vi hoppas att seminariet ska vara en plattform för en givande diskussion om klimatomställningen och hur denna påverkar kompetensbehoven.
OBS! Det finns möjlighet att följa seminariet på plats i Näringslivets Hus eller digitalt. Max antal personer på plats är 85. Seminariet spelas även in och finns tillgänglig att se i efterhand. Tillgängliga platser finns så länge det går att välja till alternativet.
Kaffe och frukost serveras från 08:30