Företag som anställer arbetskraftsinvandrare växer tio procent snabbare och har fler medarbetare. Det visar nya siffror från Svenskt Näringsliv. ”Det är inte förvånande”, säger vice vd Karin Johansson.
Det går bättre för företag som anställer arbetskraftsinvandrare än för dem som inte gör det. Det visar en ny undersökning som Svenskt Näringsliv har låtit analysföretaget ADC göra.
− Det är inte förvånande. Företag som har rätt medarbetare kan växa och utvecklas. Det vinner vi alla på, säger vice vd Karin Johansson.
Undersökningen visar att företag som anställer arbetskraftsinvandrare växer tio procent snabbare än kontrollgruppen. De har dessutom fler anställda efter två år än andra företag.
− Det innebär att om företaget har anställt en arbetskraftsinvandrare, så kan företaget också anställa ytterligare personer till andra tjänster. Till exempel kan restaurangen, som har anställt en kock från Thailand, anställa tre servitriser från Sverige, säger Karin Johansson och fortsätter:
− Siffrorna visar svart på vitt att företag som anställer arbetskraftsinvandrare bidrar till fler jobb i landet, inte färre.
Svenskt Näringsliv har i tidigare studier visat att den utländska kompetensen som arbetar i Sverige stärker BNP med 43 miljarder kronor per år och bidrar med 14 miljarder kronor i skatteintäkter. De siffror som presenteras nu visar att effekten dessutom alltså är positiv nedbrutet på företagsnivå.
Siffrorna visar svart på vitt att företag som anställer arbetskraftsinvandrare bidrar till fler jobb i landet, inte färre.
− I slutändan är alltså dessa människor avgörande för hela Sveriges tillväxt, säger Karin Johansson.
Hon menar att regeringen borde förenkla arbetskraftsinvandring, snarare än att begränsa den.
− Väldigt få företag väljer arbetskraftsinvandring om kompetensen finns i Sverige. Det är helt enkelt väldigt komplicerat att anställa från tredje land, säger hon.
− Det regeringen bör göra är att underlätta för företagen att växa och utvecklas. Kan inte företagen anställa minskar det Sveriges konkurrenskraft. Ju fler välmående företag vi har i landet och ju fler som kan bidra till vår gemensamma välfärd, desto bättre för oss alla, säger hon.
Arbetskraftsinvandring