Arbetsmarknaden förändras samtidigt som det finns en kompetensbrist. Vart femte rekryteringsförsök ute i de svenska företagen misslyckas, ofta på grund av att det inte finns kandidater med rätt kompetens. Det ställer krav på fortbildning och vidareutbildning för yrkesverksamma, det så kallade livslånga lärandet, för att yrkesverksamma ska kunna byta arbete och bransch under arbetslivets gång.
Regeringen har under coronapandemin genomfört flera satsningar i form av nya permanenta studieplatser och särskilda anslag till fortbildning och vidareutbildning. Svenskt Näringsliv har granskat hur lärosätena har använt dessa medel, vilka kurser och program som har givits samt i vilken grad näringslivets och arbetslivets behov har använts som underlag för processen.
Svenskt Näringsliv bjuder in till ett webbinarium där vi presenterar reformförslag som regering och riksdag bör genomföra för att stärka högskolans roll i det livslånga lärandet och därigenom stärka företagens – och Sveriges – konkurrenskraft i en värld i stark förändring.
Vi hoppas att seminariet ska vara en plattform för en öppen diskussion för kompetensutveckling och omställning, samt högskolans roll för det livslånga lärandet.
Matilda Ernkrans, Minister för högre utbildning och forskning (S)
Marie-Louise Hänel Sandström, Riksdagsledamot i utbildningsutskottet (M)
Magnus Wallerå, Avdelningschef för Kompetensförsörjning på Svenskt Näringsliv
Ulrika Wallén, Högskolepolitisk expert Svenskt Näringsliv
Therese Svanström, Ordförande TCO
Lena Granqvist, Samhällspolitisk chef SACO
Katarina Lundahl, Chefsekonom Unionen
Martin Hellström, Rektor Högskolan Väst
Robert Gidehag
Menti-koden för publikfrågor är 3252 4726
OBS! Webbinariet kommer att spelas in och finnas tillgänglig att se i efterhand. Registrera dig för att få länken till inspelningen skickat till din e-post adress.