Kompetensförsörjning är ett ständigt återkommande och viktigt tema som diskuteras flitigt. Men vi måste faktiskt göra mer än att bara prata om det, anser Ola Linde, vd på Hjort-conveyor AB och ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté.
Ola Linde driver företaget Hjort-conveyor AB i Helsingborg. De tillverkar skenbaserade transportörsystem som de säljer över hela världen. Dock har de, liksom många andra företag inom industrin, ofta svårt att hitta medarbetare.
– Jag tror att stora delar av samhället har en missvisande bild av dagens industriföretag. Detta bidrar till att kompetensförsörjningen är en stor utmaning för företagen. Dagens ungdomar väljer i alldeles för liten utsträckning industriprogrammet, men varför är det egentligen så?
Det finns en växande miss-matchning på kompetensförsörjningsområdet i dag. Allt för hög arbetslöshet råder, samtidigt som företagen har svårt att hitta medarbetare. Samtidigt som behovet av yrkesutbildade personer är stort, får vissa skolor till och med lägga ner utbildningar på grund av får få sökande – detta trots att man efter genomförd utbildning i princip är garanterad ett jobb med en bra lön. Många har till och med fått jobberbjudande redan innan de tar studenten.
– Samhällets syn som helhet påverkar. Inte minst föräldrarna har nog en stor påverkan på vilken inriktning av utbildning som ska väljas. Är deras syn på industrin inte uppdaterad så är vi ofta inget förstahandsalternativ. Här måste vi alla hjälpas åt att visa att industrin är en trygg och säker arbetsplats med stora utvecklingsmöjligheter. Näringslivet tillsammans med kommuner och skolor.
Detta är ett ämne som ofta diskuteras inom branschförbunden. Ola, som också är ordförande i SVEMEK berättar att det ofta förs fram att kommuner och skolor måste se till att ha bra utbildningar med engagerade lärare och utbildningarna måste marknadsföras. Studievägledarna behöver säkert också uppdateras om vilka jobbmöjligheter som dagens moderna industriföretag kan erbjuda. Det kan också vara värt att utveckla olika typer av utbildningsformer, som flerlärlingsutbildningar och vuxenutbildningar.
– Företagen behöver engagera sig och ta en diskussion med skolorna om själva utbildningens innehåll. De vet ju allra bäst vilken kompetens de behöver. Det är också viktigt att ta emot elever på praktik och då är det faktiskt företagens ansvar att ha engagerade handledare, medarbetare, som får eleven att uppskatta och förstå yrket. Ren enkel marknadsföring, med andra ord, menar Ola Linde.
SME-kommitténKompetensbrist