Behovet av företagarvänlighet är stort om vi ska nå målet att vara ett konkurrenskraftigt land – men vi måste alltid prioritera vår miljö, menade Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén på SME-kommitténs möte.
– Vi kan inte genomföra den gröna omställningen om inte ni företagare är motorn. Ni behövs för innovation, teknikutveckling, globala samarbeten och forskning. Det vi behöver göra från politikens sida är att underlätta för att starta företag och få dem att rulla, få smarta idéer att flyga. Den fria företagsamheten är nyckeln men det som behövs är stabila regler och förutsättningar – och där ska lösningarna komma från er.
Så inledde Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén när han träffade Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Han menar att behovet av företagarvänlighet är stort om vi ska nå målet att vara ett konkurrenskraftigt land. Där har vi goda grundförutsättningar redan idag, med hög kunskapsnivå, väl utbyggd välfärd, trygghet och bra infrastruktur.
Den gröna omställningen är central för Miljöpartiet och här underströk Helldén att mer måste göras. Till exempel så kallad “goldplating” dvs överimplementering av EU-lagstiftning, är något som företagare ogillar men som Daniel Helldén menar är bra.
– Vi tycker att vi i vissa fall borde gå längre, såsom inom miljöområdet. Vi måste prioritera att skydda vår miljö. Inom lantbruket och drivmedelsbranschen så använder svenska företagare våra strängare krav som en konkurrensfördel, det borde fler göra. Därför kommer vi ha svårt att se att vi inte kommer att driva särlagstiftningar - just av miljöskäl. En del saker är så viktiga att det borde vara på ett annat sätt.
Rent generellt menar dock Daniel Helldén att regelverket i stort borde ses över och att obsoleta regler borde tas bort. Detta kallas för ”solnedgångsklausul” och är svårt, men enligt honom nödvändigt.
Entreprenörerna i rummet betonade att det både är svårt och riskfyllt att driva företag, inte minst i dessa dagar. Miljöpartiet förespråkar en mer progressiv beskattning av kapitalinkomster för att minska ekonomiska klyftor, men hur vill Miljöpartiet förbättra 3:12-reglerna för att gynna småföretagande och tillväxt för Sverige? Och hur skulle de vilja förbättra möjligheterna till kapitalförsörjning? Stora och svåra frågor, där Daniel Helldén bad om inspel från SME-kommittén för att kunna se över partiets politik på detta område.
Det samma gällde frågan om brottslighet som drabbat företagare och där ställdes frågan om varför de motsätter sig ett tätare samarbete inom Europol, liksom en konkret fråga om huruvida de kan tänka sig att införa ett statligt register för entreprenadmaskiner för att förhindra stölder. Även här bad Helldén om inspel.
Något som föreföll vara en favoritfråga hos språkröret var offentliga upphandlingar och där kom kommittéledamöterna in på hur kommunerna ska klara välfärdsuppdraget om vinstförbud införs och det blir svårare för privata företag att utföra dessa tjänster.
– Vi tolkar det som att ni inte vill att det ska finnas någon valfrihet, förklarade Emma Unevik från Stockholms Städsystem.
– Nej, vi vill inte att alla vinster i välfärden ska försvinna, försäkrade Daniel Helldén, men inom skolbranschen så borde det inte finnas vinstdrivande företag som idag då det är ett så speciellt område. Speciellt i städer och kommuner utanför Stockholm och Göteborg är det svårt för kommunerna att ta tillbaka verksamheter i egen drift. Det finns en logik i att förstatliga apotek, men inte inom tjänster såsom städning och liknande.
Något som bekymrar Daniel Helldén och hans parti är att många arbetskraftsinvandrare från tredje land kommer att skickas ut från Sverige när lönegolvet höjs till 100 procent.
– Detta är otroligt bekymmersamt och något jag pratade med många om vid ett besök nyligen på Northvolt i Skellefteå. När de högre lönekraven nu läggs på så gör det att dessa personer inte kan ta ett annat mer lågavlönat jobb som en brygga innan de finner nästa kvalificerade jobb, för då åker de ut ur landet. En märklig ordning; istället för ett lönegolv borde kollektivavtalsnivå gälla, sade Daniel Helldén. Och varför inte byta ut återvandringsbidragen till flyttbidrag istället.
På slutet återkom frågan om företagens regelbörda och frågan om Miljöpartiet kommer att vilja fortsätta med de nyligen inrättade förenklings- respektive implementeringsråden om Miljöpartiet är med och styr landet efter valet 2026, fick entreprenörerna ett betryggande besked.
– Ja, absolut om råden fortfarande har en roll att fylla, oavsett vad vi kallar det för. Det behövs resurser som granskar detta. Råden är jättebra, avslutade Daniel Helldén.
Susanne Ydstedt
SME-kommitténSME-kommittén - möten med politiker