Vägen till hållbar utveckling och klimatneutralitet innebär en historisk samhällsomvandling och samtidigt en stor möjlighet för det svenska näringslivet. Sverige har visat att ekonomisk tillväxt och utsläppsminskningar går hand i hand och vi har ett fantastiskt utgångsläge, men vi måste öka reformtempot för att inte tappa ledartröjan. Det säger Marie Trogstam, avdelningschef för hållbarhet och infrastruktur.
Att Sverige har en nästan helt fossilfri elproduktion med konkurrenskraftiga elpriser och att vi rankas som ett av världens mest innovativa länder med företag i teknisk framkant är några av de styrkor som gör omställningen till en stor möjlighet för det svenska näringslivet. Marie Trogstam betonar också att Sverige är bra på omställning och förändring.
– Vi är bra på omställning i Sverige. Vi har visat att vi kan ta oss igenom stora samhällsförändringar och komma ut som vinnare. Men, nu måste vi lyfta oss inom ett antal nyckelområden för att ta vara på möjligheterna, säger Marie Trogstam.
Under de närmaste åren pekar hon ut energisystemet, transportinfrastrukturen, Sveriges tillståndsprocesser och näringslivets cirkulära omställning som särskilt viktiga områden för investeringar och tillväxtvänliga reformer.
– Tillgången till leveranssäker fossilfri el, till konkurrenskraftiga priser, är central för konkurrenskraften. Här behövs investeringar både i elproduktion och elnät. Detsamma gäller Sveriges transportinfrastruktur. Både väg och järnväg men också flyget och hamnarna, som är otroligt viktiga, säger Marie Trogstam som också lyfter Arlanda som en nyckelfråga för internationell tillgänglighet.
Marie Trogstam betonar också betydelsen av myndigheter som fokuserar på hållbar utveckling, snarare än förvaltning, och som prövar nya arbetssätt för att öka tempot och bli snabbare.
– När andra länder rör sig snabbare, så får vi inte tappa tempo i Sverige. Vi behöver förutsägbara och effektiva tillståndsprocesser, och att myndigheter genom ett systemperspektiv drar åt samma håll”.
– Då skulle jag vilja se ett framåtlutat Sverige med hög tillväxt och många nya innovativa företag som bidrar både till arbetstillfällen och ökat välstånd. Men också att våra etablerade företag har fått möjlighet att göra de investeringar som behövs både för klimatet och för konkurrenskraften. Och inte minst, att Sverige gjort stora investeringar i både transportinfrastruktur och inom energisystemet. Vi har ett fantastiskt utgångsläge, så nu gäller det att vi tar vara på möjligheterna, avslutar Marie Trogstam.