EU uppmanas omvärdera sin strategi för den globala minimiskatten
I ett brev som under veckan skickades till EU-kommissionär Wopke Hoekstra uppmanar BusinessEurope - den ledande organisationen som representerar europeiska företags intressen på EU-nivå - EU att omedelbart ompröva sin strategi gällande den globala minimiskatten, Pelare 2, i syfte att säkerställa konkurrenskraften för europeiska företag.
I brevet uppmanas EU att agera skyndsamt för att undvika att implementeringen av Pelare 2 underminerar Europas konkurrenskraft eller leder till potentiella motåtgärder från USA. Både EU och dess medlemsstater uppmanas att inta en ledande roll inom OECD för att driva igenom verkliga förenklingar av regelverket och minska den administrativa bördan för såväl företag som skattemyndigheter.
Vidare understryks vikten av att EU:s skatteregler anpassas för att stödja unionens gröna och digitala mål, såsom de beskrivs i både EU-kommissionens Konkurrenskraftskompass och Clean Industrial Deal. För att detta ska bli verklighet krävs att EU:s skattepolitik inte hämmar innovation och tillväxt, utan tvärtom möjliggör för företag att aktivt bidra till dessa mål. Mot denna bakgrund efterfrågas en bedömning av hur Pelare 2-regelverket kan justeras för att undvika negativa effekter på europeisk konkurrenskraft och samtidigt säkerställa att det stödjer EU:s strategiska mål.
Bakgrunden till brevet är det skattedekret som USA:s president Donald Trump undertecknade den 20 januari i år. Som tidigare rapporterats, beskriver dekretet USA:s inställning till OECD:s globala minimiskatt. Systemet anses av USA kunna komma att drabba amerikanska företag genom vad man menar är extraterritoriell beskattning på grund av den så kallade ’Undertaxed Profit Rule’ (UTPR), regeln som möjliggör för andra länder att pålägga extra skatt på amerikanska företag som betalar mindre än 15 % skatt. En lista över potentiella amerikanska motåtgärder, såsom höjda inkomst- och källskatter, kan komma att beslutas när som helst för länder som implementerar regler som, likt UTPR, anses oproportionerliga eller extraterritoriella.
Näringslivet varnade tidigt för de konsekvenser som skulle kunna följa om EU gick för snabbt fram med en egen implementering av reglerna innan full global enighet och ett gemensamt tillvägagångssätt hade uppnåtts. Nu riskerar europeiska företag att förlora konkurrenskraft och detta måste omedelbart åtgärdas för att undvika långvarig ekonomisk skada. Givet att det dessutom inte finns några tecken på att EU kommer att avskaffa minimiskatten, framstår den strategi som BusinessEurope föreslår i sitt brev som ett realistiskt alternativ. Genom att arbeta för en global samordning och förenkling av regelverket kan EU säkerställa att europeiska företag inte hamnar i en ogynnsam konkurrenssituation.
SKRIVET AVTara Muinafshar