Socialdemokraterna lovar en extra veckas betald ledighet per år för föräldrar med barn mellan 4 och 16 år. Det är ett förslag som berör cirka 900 000 hushåll och blir därmed ett av de dyrare inslagen i partiets valmanifest.
Bettina Kashefi, chefekonom på Svenskt Näringsliv, tycker att det är märkligt att Socialdemokraterna inte prioriterar andra angelägna frågor. Särskilt i ett läge när 70 procent av landets företag har svårt att rekrytera medarbetare och inte sällan tvingas tacka nej till uppdrag.
– De vill ha mer personal och fler arbetade timmar, inte tvärtom. I skenet av det, som knappast är en okänd situation för landets politiker, förefaller det inte vara ett särskilt genomtänkt förslag, säger hon.
Svenskt Näringslivs beräknar den samhällsekonomiska kostnaden för förslaget till 32,9 miljarder kronor. Det är väsentligt högre än de 5,4 miljarder som Socialdemokraterna menar att reformen går på.
– Det är de direkta kostnaderna på statsbudgeten men det stannar inte där. Vi har använt en kombination av SCB:s och Konjunkturinstitutets modeller för att beräkna den samhällsekonomiska förlusten vid arbetstidsförluster. I det här fallet är det samma kalkyler som gjordes 2002 för att analysera Miljöpartiets förslag om en arbetstidsförkortning. När vi använt samma beräkningsprinciper landar kostnaden på 32,9 miljarder.
Det innebär att en veckas extra ledighet för landets barnfamiljer till exempel kostar motsvarande drygt halva försvarsbudgeten på 53 miljarder. Bettina Kashefi menar att man inte kan bortse från de sammantagna samhällsekonomiska effekterna. Ett förslag som det Socialdemokraterna nu lanserar får betydligt större effekter än den prislapp som lanserats.
– Men det är naturligtvis inte lätt att ifrågasätta ett så populärt resultat som omfattar 900 000 hushåll i landet, Allianspartierna har ju hittills varit mycket försiktiga i sina kommentarer. Men vi vet vilka problem våra medlemsföretag brottas med och hur det här förslaget skulle slå mot deras verksamhet. Det är ett skickligt valtaktiskt utspel men vi måste stå upp för företagen även om vi är ensamma i vår kritik.
Konjunktur - Sveriges ekonomiska lägeSamhällsekonomi