Entreprenören och ordföranden för Sigma, Dan Olofsson, tilldelas årets Nicolinpris. "Jag tror att jag har fått Nicolinpriset till stor del för mitt engagemang i samhällsdebatten. Ofta håller företagare låg profil, men jag tycker att det är viktigt att fler företagare vågar engagera sig", säger han.
Dan Olofsson föddes 1950 i Finland, men växte upp i Malmö. Och i Skånes huvudstad har han blivit kvar. Entreprenörsresan sträcker sig 30 år tillbaka i tiden, med start 1986 när Olofsson fick i uppdrag att bygga upp den tekniska konsultdelen i företaget Sapia. Sju år senare förvärvade han företaget och gav det namnet Sigma. Bolaget har sedan dess vuxit och breddats. Totalt 7000 anställda har inrymts i bolagen.
– Jag känner mig mycket hedrad över priset, av två skäl. För det första var Curt Nicolin fanbärare för den fria företagsamheten när den var hotad på 70- och 80-talet. Han stod upp mot 68-rörelsen och löntagarfonder.
– För det andra så minns jag när jag ville sätta det då mindre bolaget Sigma på kartan. Vi planerade ett stort seminarium och jag funderade på vem som var den mest respekterade personen i svenskt näringsliv som vi kunde engagera som huvudtalare. Curt Nicolin var den givna personen och till min stora glädje ställde han upp. Det gick ett sus genom auditoriet i Malmö Börshus när han kom in. Curt Nicolins goda renommé stärkte Sigmas legitimitet, berättar Dan Olofsson.
Under årens lopp har han gjort sig känd sig som en flitig debattör, inte minst när det gäller att slå hål på myter kring vinster i välfärden.
– Jag tror att jag har fått Nicolinpriset till stor del för mitt engagemang i samhällsdebatten. Ofta håller företagare låg profil, men jag tycker att det är viktigt att fler företagare vågar engagera sig.
Utöver sina framgångsrika bolag ligger en rad filantropiska projekt nära Dan Olofssons hjärta. Organisationen Star for Life, som han startade tillsammans med hustrun Christin för tio år sedan, arbetar för att förebygga hiv och aids i Sydafrika. Idag har närmare 250 000 ungdomar genomgått det treåriga preventiva programmet.
Ett annat hjärteprojekt är Uppstart Malmö. Genom råd, stöd och finansiering åt entreprenörer hjälper stiftelsen till med att skapa fler jobb i Malmös miljonprogramområden.
Olofsson betonar vikten av att företagare engagerar sig i sociala frågor och inte bara förknippas med resultaträkning.
– Företagare är en viktig aktör i samhället. Att rösta var fjärde år och sedan tänka att allt är upp till politiker tror jag inte på. Det offentliga får gärna göra mer, men det är otroligt viktigt att företag, ideella organisationer och enskilda individer engagerar sig. Då tror jag att vi får ett samhälle där fler bryr sig och det gör samhället bättre.
I september 2006 gick Curt Nicolin ur tiden. Samma månad instiftade Svenskt Näringslivs styrelse ett pris till hans minne. Varje år delas 50 000 kronor ut till personer som gjort framstående insatser i Curt Nicolins anda, med engagemang för frihetens och marknadsekonomins principer.
Motivering till årets pristagare: "Dan Olofsson deltar aktivt i samhällsdebatten på ett engagerat och övertygande sätt, och med djupa och personliga erfarenheter som entreprenör. Inte minst har han under en tid då företagande inom välfärdssektorn varit starkt ifrågasatt visat hur viktigt det är med företag, mångfald och valfrihet även inom välfärden. Därmed har Dan Olofsson gjord en föredömlig insats i Curt Nicolins anda."