Ett vinsttak skulle strypa välfärdsföretagens möjligheter att utvecklas och leda till konkurser för många små och medelstora företag. Något som inte bara oroar och väcker känslor hos välfärdsföretagare.
Välfärdsföretagens förutsättningar var bara ett av de områden som diskuterades vid ett dialogmöte mellan företagare och politiker i Olofström, där företagare i Blekinge lyfte näringslivsfrågor som är avgörande för det lokala företagandets utveckling.
Kunskapen om företagens betydelse för samhällsutvecklingen borde vara bättre hos tjänstemän och beslutsfattare, menade företagarna på dialogmötet.
– Kunskapen och medvetenheten om vad företagen gör för samhällsnyttan och vilka välfärdsavtryck företagen ger, måste bli bättre. Det är grunden för näringslivsutveckling och tillväxt, säger Anneli Wessman, delägare till El-yta Kem.
Förbud mot vinster i välfärden var en fråga som diskuterades på mötet. Reepalus välfärdsutredning och förslag om att företagen bara får göra max 7 procents vinst på det operativa kapitalet har mött massiv kritik från näringslivet.
– Med ett sådant förslag innebär det att vi som tjänsteföretag inom vård- och omsorgssektorn skulle behöva minska rörelsekapitalet med 106,7 procent och uppvisa minussiffror. Men däremot, om jag från ett annat bolag för över fastigheter till tjänsteföretaget, så får jag helt plötsligt ett annat kapital att jobba med. Vinsttaket slår helt snett, säger Jerry Håkansson som driver vårdföretaget Noa Personlig Assistans i Sölvesborg, en verksamhet som sysselsätter 140 anställda.
– Om ett byggföretag får i uppdrag att genom upphandlat anbud bygga nya gruppbostäder, är det plötsligt tillåtet att tjäna pengar och göra vinst. Det är ju också vinster i välfärden men det är inget som ifrågasätts, säger Jerry Håkansson.
En utredning motsvarande välfärdsutredningen hjälper dessutom till att spä på misstroende och ifrågasättande av välfärdsföretagens seriositet, menade Jerry Håkansson.
– Vi upplever att privata vårdföretag länge har varit hårt ansatta. Det förutsätts att vi inte spelar rent spel utan fuskar. Vi är inte väl ansedda hos många tjänstemän, även om det skiljer sig mellan kommunerna.
– Det finns en oro i näringslivet om vad som kan bli nästa politiska utredning och där politikerna vill begränsa företagens vinster. Man ställer sig frågan vilken bransch kan bli föremål för utredningar nästa gång och där politiker vill strypa utvecklingsmöjligheterna eller undanröja konkurrens mot det offentliga, säger Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv.
– Det måste vara tillåtet för företag att tjäna pengar, det handlar ju om att kunna investera, göra avskrivningar och kompetensutveckla medarbetare. Vinster genererar skatt till staten, säger Jerry Håkansson.
Jerry Håkansson, lyfte även fram att privata vårdutövare behandlas hårdare än offentliga vårdaktörer och pekar på att ett privat assistansbolags verksamhet är tillståndspliktig men motsvarande verksamhet i en kommun är det inte.
IVO, Inspektionen för vård och omsorg, är tillsynsmyndigheten för hur vård- och omsorgsinsatser bedrivs och gör kontroller utifrån det. Men det gäller bara privata välfärdsföretag och inte de offentliga utövarna.
– Kommunerna ska inte bedriva konkurrerande verksamheter men i det här fallet blir det ju att den privata sektorn konkurrerar på olika villkor med den offentliga. Det är helt fel. Konkurrenssituationen har blivit omvänd, säger Petri Virtanen, Delete Sweden, affärsutvecklingschef, Sölvesborg.
Rolf Jönsson, oppositionsledare för Centerpartiet i Olofström, kunde inte svara på varför kommunerna bara behöver anmäla verksamheten till IVO och att det inte behövs några tillstånd. Men han lovade att ta med sig frågeställningen.
El-yta Kem i Olofström tillhör de industriföretag i ytbehandlingsbranschen som på grund av lagkrav och miljömål, tvingas investera i åtgärder för att klara lagkraven.
– Det handlar om vår konkurrenskraft gentemot de stora bolagen. Som litet företag har vi inte de ekonomiska muskler som krävs för att kunna genomföra åtgärderna utan ett ekonomiskt stöd. Det är inte bara inom ett område som vi måste investera utan flera som till exempel kem, labb, logistik, rening och maskinell utrustning. Det är en djungel av lagtexter och paragrafer som man som företagare måste sätta sig in i. Här måste kommunernas näringslivsenheter kunna erbjuda service med information genom en företagslots eller liknande som kan fungera som en väg in för företagen och informera om företagens möjligheter att söka EU-stöd eller liknande, säger Ankin Liljegren, vd och delägare till El-yta Kem i Olofström.
Tydlighet i partiprogrammen, inte minst när det gäller näringslivsfrågorna, var något som Petri Virtanen, Delete Sweden efterlyste hos de etablerade partierna. Politikerna bör sluta med sin pajkastning och att bra motarbeta varandra, menade Petri Virtanen.
– Idag känns det som alla partier driver samma politik. Det är missnöjespartierna med enfrågespolitik som vinner på de etablerade partiernas otydlighet. Och det gynnar definitivt inte näringslivsutvecklingen. Var tydliga med vad ni vill, säger Petri Virtanens i ett direkt budskap till politikerna.
Krisztina Andersson
Konkurrens